Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muutos lauantaina: satoja satamien parkkipaikkoja avautuu asukaspysäköintiin – Osa veneilijöistä hämillään

Venepaikan Tampereen Halkoniemen, Mustalahden, Naistenlahden, Soutukeskuksen sekä Härmälänsaaren satamista varanneiden autopaikkojen pysäköintioikeusjärjestelyt muuttuvat talvikaudeksi 2022–23 edelliseen vuoteen verrattuna.

Satamien pysäköintialueet tarjotaan nyt talvikaudella 1.10.–31.3. asukaspysäköintikäyttöön, mutta venepaikan varanneet voivat myös hakea pysäköintilupaa parkkialueille.

– Etenkin Härmälänsaaren, Halkoniemen ja Naistenlahden satamat ovat alueilla, joilla on huonosti pysäköintipaikkoja asukkaille. Satamien parkkialueet ovat seisseet tyhjinä koko talven ja osin auraamattakin tai sitten niissä on ollut varastettuja sekä seisovia autoja makaamassa, Tampereen kaupungin satamavastaava Tuomas Salovaara perustelee.

Hänen mukaan uudella järjestelyllä saadaan hyöty satamalle ja kaupunkitilalle ympäri vuoden.

– On ilmeistä, että veneilijät eivät niitä paikkoja suuremmin tarvitse sen jälkeen, kun veneiden syyskunnostukset on tehty, Salovaara toteaa.

Halkoniemen, Mustalahden, Naistenlahden, Soutukeskuksen sekä Härmälänsaaren satamien pysäköintioikeuden sai aikoinaan venepaikkamaksun kylkeen ilmaiseksi koko vuodeksi. Vuonna 2020 pysäköinti oli satamissa mahdollista huhtikuun alusta joulukuun loppuun ja viime vuonna se maksoi samalta aikajaksolta 80 euroa.

Tänä vuonna venepaikkojen vuokraajien autojen pysäköintioikeus satamissa päättyy syyskuun lopussa. Sen jälkeen talvikaudella pysäköinnin hinta määräytyy kaupungin asukaspysäköintitariffin mukaan. Se on 25 euroa kuukaudessa.

Pysäköintijärjestelmän muutos on aiheuttanut hämmennystä muutosta koskevien satamien veneilijöissä. Halkoniemen satamasta vuodesta 2000 venepaikan vuokrannut Harri Hyvönen sanoo, että satamatoimisto on tiedottanut muutoksesta hyvin heikosti.

– Missään vaiheessa ei yhdessäkään kevään ja syksyn tiedotteessa mainittu selkeästi tai edes epäselvästi, että veneilijät voivat jatkaa talvikauden pysäköintiä asukaspysäköintihinnalla saatikka edes hakea paikkaa. Jäi tunne, että satamien pääsääntöiset käyttäjät eli veneilijät lempataan moneksi kuukaudeksi pois parkkialueelta, Hyvönen ihmettelee.

Häntä ärsytti tapa, jolla Tampereen kaupunki kannusti veneilijöitä suosimaan talvisesongilla julkista liikennettä ja pysäköintilaitoksia.

– Veneilemään lähdetään iso määrä tavaraa mukana. Ei niitä linja-autolla tuoda, Hyvönen lausuu.

Tuomas Salovaara sanoo, että tiedotusta koskeva kritiikki on otettava arvostuksella vastaan ja myöntää, että talvikauden pysäköinnistä ei ole vielä erikseen tiedotettu vaan ainoastaan mainittu kevään tiedotteissa.

– Asiasta tiedotetaan ryhmäsähköpostilla hyvin yksityiskohtaisin ohjein kaikille niille veneilijöille, joilla on kesällä ollut satamapaikka tai soutuvenepaikka, satamavastaava kertoo.

– Emme tietysti missään olosuhteissa tekisi sellaista järjestelyä, jossa veneilijöillä ei olisi mahdollisuutta pysäköintipaikan hakemiseen. Tässä tapauksessa asukaspysäköinti ei edellytä edes kaupunginosassa asumista vaan järjestelmä on aivan kaikille avoin, hän painottaa.

Muutoksesta on tullut Salovaaran toimistolle paljon kritiikkiä myös uistelijoilta, jotka käyvät uistelemassa pääsääntöisesti akselilla syys-lokakuu.

– Jos asioi satamassa syys-lokakuussa, saa syyskuun pysäköinnin hintaan 13,33 euroa ja lokakuun hintaan 25 euroa, Tuomas Salovaara neuvoo ja muistuttaa, että pysäköinti on suurimmassa osassa Tampereen satamia maksutonta veneilijöille ympäri vuoden.

Systeemi muuttuu jälleen hieman vuonna 2023.

– Päätimme kesän aikana tulleen palautteen perusteella, että ensi vuodesta lähtien kesäkausipysäköinti on 1.5.–31.10. eli siirrämme sitä kuukaudella eteenpäin. Moni veneilijä on sanonut, että huhtikuulle ei niinkään ole tarvetta, mutta lokakuu on tärkeä, Tuomas Salovaara kertoo.

Hän arvioi, että Halkoniemen, Mustalahden, Naistenlahden, Soutukeskuksen ja Härmälänsaaren satamissa on yhteensä muutama sata parkkipaikkaa.

Mustalahti poikkeaa muista pysäköintialueista siinä, että sillä ei luultavasti tule juurikaan olemaan asukaspysäköintiä.

– Aluetta ei ole aiemmin edes kokonaan aurattu ja kun se nyt aurataan, siitä voi joko tulla suosittu tai sitten siellä voi olla hyvinkin hiljaista, satamavastaava pohtii.