Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Supo: Nämä valtiot ovat Suomelle merkittävimmät turvallisuusuhat – "Olemme tunnistaneet yksittäisiä Suomesta lähteneitä äärioikeistolaisia"

Suojelupoliisilla on selkeä näkemys siitä, mitkä valtiot ovat tällä hetkellä Suomelle merkittävimmät turvallisuusuhat.

– Tiedustelun ja valtiollisen vaikuttamisen näkökulmasta suurimmat uhat ovat Venäjä ja Kiina, kommentoi erikoistutkija Veli-Pekka Kivimäki tilaisuudessa.

Venäjän-tilanne on viimeksi ollut ajankohtainen Nord Stream -putkissa havaittujen vuotojen takia. Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari arvioi asiaa selkeästi.

– Voi pitää todennäköisenä, että ne ovat aiheutettu tahallisesti.

Kivimäki ja Pelttari kävivät mainittuja asioita läpi torstaina aamupäivällä järjestetyssä Suojelupoliisin tilaisuudessa.

Kivimäen ja Pelttarin mukaan Venäjälle julistettu liikekannallepano ei käytännössä muuta Suomeen kohdistuvaa kansallisen turvallisuuden uhkaa. Nato-jäsenyys saattaa kuitenkin asetelmaa muuttaa ainakin jossain määrin.

– On hyvin mahdollista, että Venäjä yrittää hankkia sotilasliittoon liittyvää tietoa Suomen kautta. Sen avulla voidaan arvioida, millainen Nato-maa Suomi tulisi olemaan ja päättää sen jälkeen, miten siihen yritetään vaikuttaa, Kivimäki ja Pelttari arvioivat.

Suomesta Venäjälle ei ole ollut suurempaa liikehdintää.

– Olemme tunnistaneet yksittäisiä Suomesta lähteneitä äärioikeistolaisia. Heitäkin pitää sikäli seurata, että yksittäisiin henkilöihinkin liittyy potentiaalista radikalisoitumisuhkaa, Kivimäki sanoo.

Uutista päivitetty kello 11.37: Muokattu uutisen ensimmäistä kappaletta.