Tampereen päivä on pormestari Anna-Kaisa Ikosen kalenterissa vahvasti ympäröitynä. Juhlapäivästä ja hurjasta imagonosteesta huolimatta loppuvuonna on edessä isoja haasteita.
Tampere valmistautuu Tampereen päivään keskellä monia historiallisia muutoksia ja suuria haasteita.
Samalla kaupunki on kuitenkin vahvassa positiivisessa kierteessä,
Näin summaa pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok) lauantaina 243-vuotiaan Tampereen syntymäpäiväkunnon.
Monista muutoksista yksi suurimmista tapahtuu lopulta hallinnossa, arvioi Ikonen.
Tampereen kaupunki valmistautuu viimeiseen Tampereen päivään vanhan mallisena kuntaorganisaationa. Ensi vuoden alussa sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastuspalvelut siirtyvät hyvinvointialueiden hoidettaviksi.
– Olemme olleet hyvinvointikunta ja nyt jatkossa olemme sivistys- ja elinvoimakunta. Toki hyvinvointi on edelleen mukana kaupungin työssä muun muassa kulttuurin ja liikunnan kautta.
Ikosen mukaan isoin haaste on tiukalla aikataululla tehtävän siirtymän hoitaminen niin, että palveluihin ei tule katkoksia, kun Tampereen kaupungin 14 000 työntekijästä lähes 6 000 vaihtaa työnantajaa.
– Onneksi molemmin puolin on rautaiset ammattilaiset, joten olen luottavainen, että kaikki sujuu hyvin.
Brad Pitt vitsaili, että voisi muuttaa tänne. Toivotimme tervetulleeksi.
Historiallista muutosta on valmisteltu keskellä monella tapaa haastavia aikoja. Venäjän hyökkäyksen vaikutukset, kuten energian ja rakennusmateriaalin hinnan huima kasvu vaikuttaa suoraan kaupungin talouteen ja investointeihin.
– Ensi vuoden budjettia on tehty keskellä sumua, koska hyvinvointilaluesiirron ja yleisen taloustilanteen vaikutuksia on hankala arvioida aivan tarkkaan. Sen jälkeen edessä ovat vielä haastavammat vuodet 2024–25. Tampere on suurista kaupungeista menettämässä eniten valtionosuuksia.
Ikosen mukaan toisen pormestarikauden alku on ollut kriisijohtamista ja olosuhteisiin sopeutumista ensin koronan ja sitten Ukrainan sodan vaikutusten takia.
– Meilä ei ole silti syytä vajota synkkyyteen. Meillä on tulossa ratikan jatkolinjat, asemakeskuksen aloittaminen, Hiedanranta sekä Hakametsän ja Särkänniemen kehittäminen.
Ikosen mukaan juuri positiivisen kierteen jatkuminen on hankalinakin aikoina erityisen tärkeää.
Esimerkiksi Tampereen imagonosteesta Ikonen muistuttaa kaupungin noususta yksityisten elokuva- ja tv-sarjatuotantojen takapajulasta parissa vuodessa kansainvälistenkin tuotantojen kuvauspaikaksi.
Brad Pittkin saattaa ilmaantua vapaaehtoiseksi tuomaan ensimmäisen taidenäyttelynsä kaupunkiin.
– On sitä ikävämpiäkin työtehtäviä ollut. Thomas Houseago kysyi, saako ottaa näyttelyyn pari kaveriaan mukaan. Meillä ei ollut mitään Pittiä ja Nick Cavea vastaan. Brad Pitt vitsaili, että voisi muuttaa tänne. Toivotimme tervetulleeksi.
Tampere on saanut Suomessa maineen kaupunkina, jossa asiat etenevät sujuvasti, isot päätökset tehdään yksimielisesti ja työt valmistuvat aikataulusta edellä.
Ikosen mukaan imagolle on myös kate, joka syntyy yhteisestä tekemisestä.
– Pitkään kehityslinjaan on sitouduttu yhdessä. Vaikka pormestari vaihtuu, äkkikäännöksiä ei tehdä, vaan kapulaa vaihdetaan lennossa.
– Itsestään selvyytenä imagonostetta ei saa pitää. Nälkä pitää säilyttää ja tehdä itsestään numeroa ulospäin. Tärkeintä on kuitenkin se, että maine kasvaa tekemisen, eikä korulauseiden kautta.
Pormestari korostaa, että Tampereen päivä on juuri oikea päivä numeron tekemiseen ja tamperelaisen osaamisen esittelemiseen.
– Tampere ansaitsee ison juhlan. Tampereen päivä on meidän kaikkien yhteinen juhlapäivä.
Omasta lapsuudesta mieleen ovat jääneet ennen kaikkea Tampereen päivän perinteiset hitit eli vierailu poliisi- ja palokuntavierailut. Tänä vuonna Ikonen odottaa erityisesti uutuustapahtumaa, teollisuuden menestystuotteita esittelevään Isot koneet Keskustorilla -tapahtumaa.
– Tampereen päivä on loistava tilaisuus tuoda näkyvästi esiin tätä puolta tamperelaisesta osaamisesta.