Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Minulle kaikki käsityötekniikat ovat rakkaita" – Tamperelainen Tuija Mäki on vuoden käsityöharrastaja

Tamperelainen Tuija Mäki on valittu vuoden 2022 käsityöharrastajaksi. Tunnustuksen myönsi Taitoliitto/Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry.

– Äiti opetti lapsena nuken vaatteiden tekemistä, ja siitä asti ovat käsityöt kuuluneet elämääni, Mäki sanoo liiton tiedotteessa.

Mäki on käsityöbloggaaja, joka ylläpitää Värikäs kädenjälki -blogia.

Mäen käsissä on syntynyt niin mosaiikkitöitä kuin sukkia perinteisellä neulakinnastekniikalla ja huonekalujen verhoiluja ja entisöintejä. Laaja ja monipuolinen erilaisten tekniikoiden kirjo herättää kysymyksen, miten ihmeessä hän on oppinut tuon kaiken.

– Olen aina ollut innokas kursseilla kävijä. Olen käynyt paljon kursseja Ahjolan kansalaisopistossa ja viimeiset 4,5 vuotta olen suorittanut käsityön taiteen perusopintoja Näpsä käsityö- ja muotoilukoulussa Tampereella.

Viime keväänä Tuija Mäki toimi Taito Pirkanmaan Taito-lähettiläänä ja pääsi tutustumaan Epilän taitokeskuksessa myös kudontaan. Kevään aikana kangaspuissa syntyi niin mattoa, pyyhkeitä kuin huopakin.

– Minulle kaikki käsityötekniikat ovat rakkaita, innostun erilaisista materiaaleista, mutta kierrätys on erityisen lähellä sydäntä. Roskista voi tehdä vaikka mitä, Mäki innostuu.

Yksi tuore väripilkku löytyy hänen kotoaan kesällä hyllyn päälle rakentuneesta fantasiametsästä. Mäki osti kesälomareissusta neljä värikästä lintuhahmoa, mutta kotona tuntui, että ne kaipasivat ympärilleen jotain lisää.

Tikuista, vanhasta kynttilänjalasta, kankaanpaloista, maalista ja helmistä alkoi muotoutua värikäs fantasiametsä, johon lomatuliaislinnut asettuivat asumaan kuin olisivat olleet siellä aina.

Tulevaisuuden suunnitelmana on opetella paperitaittelua.

– Näen jo koko seinän täynnä origamikukkia. Vielä en tiedä, miten lähden eteenpäin, löydänkö vaikka YouTubesta tarpeeksi hyviä ohjeita vai menenkö kurssille, mutta lopputulos siintää jo silmissä, Mäki kertoo suunnitelmistaan tiedotteessa.