Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen kulttuuripääkaupunkihaun jatkohanke tukee lukuisia tapahtumia tänä ja ensi vuonna

Euroopan kulttuuripääkaupunkihaun jatkohanke, Operaatio Pirkanmaa, on tukenut vuoden 2022 aikana yli sataa projektia, joihin kuuluvat eri puolella aluetta syksyllä toteutettavat Kulttuuritempaukset, hanke kertoo tiedotteessaan.

Kulttuuripääkaupunkihaun pohjalta tehtävän toisen ohjelmistojulkaisun pääpaino on vuosilla 2023–2024, ja siinä suunnataan katse niin paikallisiin tekijöihin kuin eurooppalaisiin kohtaamisiin.

Operaatio Pirkanmaa -hanke tukee vuonna 2023 ensimmäistä kertaa järjestettävää Tampereen kansainvälistä sananvapaustapahtumaa.

Sananvapaustapahtuman tarkempi ajankohta julkaistaan syksyn 2022 aikana.

Eurooppalaisiin tarinoihin sekä ihmisoikeuksiin liittyviä teemoja – ja paljon muuta on luvassa Pirkanmaan Elokuvakeskuksen ja Tampereen elokuvajuhlien suunnittelemassa, koko vuoden 2023 kestävässä esityssarjassa.

52 ikkunaa Eurooppaan -elokuvasarja koostuu viikoittain Tampereella ja myös muualla Pirkanmaalla esitettävistä eurooppalaisista elokuvista, joita ei muuten nähtäisi elokuvateattereiden ohjelmistoissa.

Tanssiteatteri MD puolestaan on mukana Luova Eurooppa -rahoitteisessa Rail2Dance-tanssihankkeessa, jossa tutkitaan kaupunkia ja sen julkisia tiloja tanssin esitysympäristöinä. Operaatio Pirkanmaa tukee hankkeen Tampereella toteutuvia osia.

Hankkeen ytimessä on viiden tanssitaiteilijan 40-päiväinen junamatka läpi Euroopan. Ryhmä käynnistää matkansa keväällä 2023 Tampereelta ja kiertää Vaasan, Uumajan, Malmön, Nürnbergin, Chemnitzin ja Mariborin kautta Ljubljanaan – esiintyen matkan aikana residenssikaupunkien erilaisissa julkisissa tiloissa.

Suomen Lastenkirjainstituutti suuntaa katseensa Tampereen ystävyyskaupunkiin Tarttoon, joka juhlii Euroopan kulttuuripääkaupunkina vuonna 2024. Lastenkirjasilta-hankkeessa sekä Pirkanmaan että Tartumaan kuvittajat ja kirjailijat työpajailevat lastenkirjallisuuden parissa – myös lasten kanssa – vuonna 2023, ja järjestävät vuonna 2024 näyttely- ja seminaariohjelmaa.

Pirkkalaiskirjailijat ry:n kymmenen illan kirjallisuusklubi Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat tekee vuonna 2023 näkyväksi pirkanmaalaisen kirjallisuuden menestyksekästä historiaa ja antaa samalla äänen nykytekijöille.

Tapahtumasarja käynnistyy Tampereen kirjamessuilla 4. joulukuuta tilaisuudessa Muuttuva Tampere kirjailijoiden silmin.

Syksyllä 2022 päivänvalon näkee myös Nukketeatteri Nirunarun hanke Muovivirrat, jossa kierrätysmateriaaleista rakennetaan vesieliöitä lasten ja nuorten kanssa, ympäristötietoutta lisäten. Tänä vuonna projektia pilotoidaan Taysin sairaalakoulun iltapäiväkerhotoiminnassa.

Teatteri Telakan yleisötyön KIRSI – Kehitysvammaisen naisen tarina -projektissa kehitetään vammaisten teatterintekijöiden kanssa toimintamallia, jolla edistetään yhdenvertaisia kohtaamisia esittävien taiteiden kentällä. Akaan, Hämeenkyrön ja Lempäälän käynnissä olevat teatteriryhmät suunnittelevat projektissa kehitysvammaisten elämästä kertovaa esitystä vuodelle 2024.

Hiedanrannan kulttuurikeskittymään tuodaan joulukuussa osallistava Tampere Guerrilla Lighting -valotapahtuma opiskelijayhteistyönä. Sissivalaistuksen keinoin toteutettavia tapahtumia on tarkoitus järjestää lisää myös muualla Pirkanmaalla vuonna 2023.

Kulttuuritalkkari Mika Pettissalon luotsaamaa Koko kylän pihaa tuetaan syksyn ajan. Vuoden 2023 alusta lähtien vuokratuki yhteisötaidepihalle myönnetään Tampereen sivistys- ja kulttuurilautakunnan avustuksista niin kauan kun toimintaa voidaan jatkaa vanhan kulkutautisairaalan tontilla Kaakinmaalla.