Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenkadun ylittämistä neuvotaan kampanjassa – Näin eroavat suojatie ja ylityspaikka

Tampereen kaupunki aloittaa kampanjan Hämeenkadun erilaisista ylityspaikoista,

Hämeenkadulla on suojateiden lisäksi käytössä jalankulun ja pyöräilyn ylityspaikkoja. Ylityspaikkojen liikennesäännöt poikkeavat suojateiden säännöistä.

Kaupunki kampanjoi tulevina viikkoina parantaakseen liikkujien tietämystä ylityspaikkojen liikennesäännöistä.

Suojatien ja ylityspaikan välillä ero on tiivistetysti siinä, että suojatiellä bussi, ratikka ja taksi ovat väistämisvelvollisia. Ylityspaikalla kävellen tai pyörällä liikkuva ylittää tien omaa varovaisuutta noudattaen ja väistäen ajoneuvoliikennettä niin ajoradalla kuin pyörätiellä. Ylityspaikan tunnistaa madalletuista reunakivistä.

Suuri osa käyttäjistä liikkuu Hämeenkadun ylityspaikoilla sujuvasti liikennesääntöjä noudattaen. Kaikille ylityspaikkojen väistämissäännöt eivät kuitenkaan ole tuttuja. Tämä tuli esille Tampereen kaupungin keväällä tekemässä kyselyssä. Siihen vastasi reilut 1300 henkilöä. Kyselyvastauksissa toivottiin lisää tiedottamista ylityspaikkojen liikennesäännöistä.

Lisäksi kaupunki havannoi kevään ja kesän aikana ylityspaikkojen käyttäjiä. Seurannassa huomattiin, että suurin osa käyttäjistä hyödyntää ylityspaikkoja ongelmitta. Yleisimmät ylityspaikkoihin liittyvät haasteet olivat esimerkiksi tilanteita, joissa jalankulkija ei huomioinut risteävää pyöräliikennettä ylittäessään Hämeenkatua tai ei havainnut kadun toisesta suunnasta saapuvaa ajoneuvoa.

Kaupungin työntekijät jakavat heijastimia ja opastavat Hämeenkadun ylityspaikoilla tiistaiaamuna 27. syyskuuta kello 7.30 alkaen.