Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seurakuntavaalien ehdokkaat kasassa: ehdokkaiden määrä putosi, nuorten lisääntyi ja uusia yli puolet – Tampereella nähdään yksi sopuvaali

Marraskuun seurakuntavaalien alustavat ehdokaslistat Tampereen seurakunnissa on julkaistu.

Tampereella seurakuntavaalien ehdokkaaksi on asettunut 175 henkilöä. Ehdokkaiden määrä on laskenut neljän vuoden takaisesta, sillä vuoden 2018 vaaleissa ehdolla oli 221 seurakuntalaista. Ehdokkaista naisia on 103, miehiä 72. Ainoastaan Tampereen Eteläisessä seurakunnassa enemmistö ehdokkaista on miehiä.

Nuorten ehdokkaiden suhteellinen osuus on hieman kasvanut edellisiin vaaleihin verrattuna. Vuoden 2018 vaaleissa 30-vuotiaita tai sitä nuorempia oli 5 prosenttia ehdokkaista, nyt 175:n ehdokkaan joukossa nuoria ehdokkaita oli 14. Heistä puolet on ehdolla Tuomiokirkkoseurakunnassa.

Vaalilautakunta hyväksyy lopullisesti ehdokaslistat lokakuun alussa, siihen asti ehdokastiedot ovat vahvistamattomia. Valitsijayhdistysten ja ehdokkaiden numerot ja virallinen järjestys selviävät 3. lokakuuta.

Seurakuntiin valitaan uudet päättäjät valtakunnallisissa seurakuntavaaleissa 20. marraskuuta. Ennakkoäänestys on 8.–12. marraskuuta.

Valitsijayhdistysten ehdokkaiden nimet ovat nähtävissä Seurakuntavaalit Tampereella -sivustolla osoitteessa www.tampereenseurakunnat.fi/seurakuntavaalit/ehdokkaat.

Seurakuntavaalit järjestetään neljän vuoden välein. Nyt valitaan luottamushenkilöt seurakuntiin nelivuotiskaudelle 2023–2026. Tampereella seurakuntavaaleissa valitaan uudet päättäjät Tampereen seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon ja seurakuntaneuvostoihin. Molemmissa vaaleissa on omat ehdokaslistansa.

Suuri osa 175:stä ehdokkaasta pyrkii sekä kirkkovaltuustoon että oman seurakuntansa kirkkoneuvostoon. Kaksissa eri vaaleissa on yhteensä ehdokkaita 320, mikä on noin 20 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2018 vaaleissa (404).

Seurakuntaneuvostoihin pyrkii 167 ja yhteiseen kirkkovaltuustoon 153. Ehdokkaista yli puolet on uusia, sillä uusia ehdokkuuksia on 164. Uusiksi lasketaan sellaiset ehdokkaat, jotka eivät olleet ehdokkaana viime seurakuntavaaleissa vuonna 2018.

Syksyn seurakuntavaalit ovat saaneet liikkeelle saman verran valitsijayhdistyksiä kuin neljän vuoden takaiset vaalit. Ryhmiä on yhteensä kuusi.

Kaikkien kirkko, Kirkkodemarit ja sitoutumattomat, Kokoomus ja sitoutumattomat ja Yhdistynyt seurakuntaväki ovat asettaneet ehdokkaita jokaiseen seurakuntaan. Vasemmistolla on listat Messukylän seurakunnassa ja Tuomiokirkkoseurakunnassa. Myös Elävä kirkko -ryhmällä on ehdokkaita Messukylän seurakunnassa.

Ruotsalaisessa seurakunnassa päädyttiin sopuvaaliin, sillä ehdokkaita oli yhtä paljon kuin paikkojakin sekä seurakuntaneuvostoon (8) että yhteiseen kirkkovaltuustoon (2)

Seurakuntavaalien vaalikone aukeaa 10. lokakuuta