Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Villakoira Isla, 7, kuoli salakavalaan sairauteen, jota eläinlääkäritkään eivät aluksi osanneet epäillä – "En ollut aiemmin kuullut..."

Vielä viimeisinä päivinään villakoira Isla, 7, kieriskeli selällään rapsutuksista nauttien ja ilahtui aina, kun joku tuli kotiin. Tuossa vaiheessa Islan munuaiset olivat kuitenkin lakanneet lähes kokonaan toimimasta ja koiralla oli anemia.

Syynä oli borrelioosi, joka oli tehnyt tuhojaan Islan elimistössä todennäköisesti kuukausia. Oireet ilmaantuivat vasta loppuvaiheessa.

– Islalla oli juoksu toukokuussa. Sen jälkeen alkoi olla ruokahaluttomuutta eikä Isla halunnut enää pitkille lenkeille, kertoo Susanna Laksola.

Eläinlääkärissä kesäkuun lopussa kovan kipukohtauksen jälkeen suljettiin pois kohtutulehdus, mutta syytä muille oireille ei löytynyt.

Kotona oireet kuitenkin pahenivat ja parin viikon kuluttua Laksola vei koiran uudelleen eläinlääkäriin.

– Kokenut eläinlääkäriasema Vet Dayn eläinlääkäri osasi yleistutkimuksen jälkeen ja tarinamme kuultuaan ottaa verinäytteet. Hetken kuluttua hän tuli takaisin liikuttuneena ja sanoi, että nyt ei näytä hyvältä, Laksola kertaa tapahtumia.

Isla vietiin suoraan eläinlääkäristä tehohoitoon Espoon eläinsairaalaan, mutta hoito ei enää tehonnut. Laksola päätti, että Isla tulisi vielä viimeisiksi päiviksi kotiin.

Viimeisenä aamuna, 17. heinäkuuta, Islan vointi romahti ja oli aika tehdä päätös eutanasiasta. Aikaa huolestuttavien oireiden alkamisesta oli kulunut reilu kuukausi.

– En ollut aiemmin kuullut yhdestäkään borrelioosiin sairastuneesta koirasta. Kokemuksemme mukaan oireet voivat olla moninaisia ja vaihtelevia eivätkä omistajat tai eläinlääkäritkään osaa aina epäillä borrelioosia niiden perusteella, Laksola kertoo.

Borrelioosi aiheuttaa koiralla monenlaisia oireita ja siksi sitä voi olla vaikea erottaa oireiden perusteella muista sairauksista, kertoo eläinlääkäri Iina Reinikainen Espoon eläinsairaalasta.

– Osa oireista on lieviä, eikä niitä välttämättä ensi vaiheessa laita sairauden piikkiin. Esimerkiksi ruokahaluttomuuden taustalla voi olla usein syitä, joista suurin osa on harmittomia, Reinikainen kertoo Länsiväylälle.

Pahimmillaan borrelioosi voi aiheuttaa koiralle vakavan munuaisten vajaatoiminnan tai vakavia neurologisia oireita.

– Näiden menestyksekäs hoito on vaativaa ja usein ennuste paranemiselle on sairaalahoidosta huolimatta varauksellinen, Reinikainen kertoo.

Koirien herkkyys vakavalle munuaisten vajaatoiminnalle vaihtelee rodun mukaan.

–  Herkimpiä ovat esimerkiksi berninpaimenkoirat, Reinikainen mainitsee.

Reinikainen muistuttaa, että vaikka borrelioosi voi johtaa lemmikin menehtymiseen, suurinta osaa oireisista tartunnoista voidaan hoitaa kotona pitkällä antibioottikuurilla ja tarvittaessa muilla tukilääkityksillä.

– Sairaalahoitoa tarvitsevat vain murto-osa sairastuneista.

Borrelioosin tyypillisiä oireita koiralla ovat Reinikaisen mukaan turvonneet ja kuumottavat nivelet, liikkumishaluttomuus, ontumat, kuume ja huonovointisuus, johon saattaa liittyä ruokahaluttomuutta. Myös pinnalliset imusolmukkeet saattavat suurentua.

Koska borrelioosia on oireiden perusteella vaikea erottaa muista sairauksista, sen diagnosointiin tarvitaan usein vasta-ainetesti.

– Positiivinen vasta-ainetestitulos ei kuitenkaan tarkoita akuuttia sairautta, vaan myös oireettomilla koirilla vasta-aineet saattavat olla koholla.

Borrelioosi on Reinikaisen mukaan yksi tavallisimmista punkkivälitteisistä sairauksista Suomessa.

– Kevät- ja kesäaikaan borrelioosipotilaita hoidetaan yleensä noin viikoittain. Talvella uusia borrelioositapauksia ilmaantuu harvemmin, sillä punkkejakaan ei ole liikkeellä.