Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen kaupungin selvitys: näin tähdet syttyvät taivaalle, revontulet hehkuvat kirkkaammin ja keskusta-asukas nukkuun paremmin – Löytyykö ratkaisu koulujen kentiltä ja parkkialuelta?

Tampereella on valmistumassa selvitys valosaasteen vähentämisestä. Mustaksi yötaivas ei enää kaupungeissa palaa, toteaa tähtiharrastaja.

Tampereen seudulla on nähty loppukesän ja alkusyksyn aikana poikkeuksellisen paljon näyttäviä revontulia.

Viime vuosina myös monet muut tähtitaivaan ilmiöt ovat herättäneet aiempaa suurempaa huomiota.

Tulevaisuudessa niiden näkemiseen voi olla entistä paremmat mahdollisuudet.

Tampereen kaupungilla on valmistumassa selvitys valosaasteen ja häiriövalon vähentämisestä osana laajempaa ulkovalaistusohjeiden päivitystä.

Kansankielessä valosaaste tarkoittaa muualle kuin aiottuun kohteeseen suuntautuvaa tai liiallista ja häiritsevää keinovaloa.

Varsinkin kaupunkialueilla häiriövalo on jo vuosikymmeniä vaikeuttanut tähtitaivaan näkemistä, kun yötaivaalle suuntautuva keinovalo siroaa ilman molekyyleistä ja muuttaa taustataivaan mustasta harmaaksi tai ruskeaksi, josta tähdet eivät kunnolla erotu,

Tampereen Ursan varapuheenjohtajan Kari A. Kuuren mukaan vaikutus on ollut vuosikymmenten aikana hyvin konkreettinen.

Vielä nuoruudessani riitti, että astuu katulampun valosta sivuun.

– Vielä nuoruudessani riitti, että astuu katulampun hehkulampun valosta sivuun, niin taustataivas näkyi mustana. Nyt pitää matkustaa jopa satoja kilometrejä nähdäkseen tähtitaivaan kunnolla. Myös revontulien näkemiseen ja näyttävyyteen valosaaste on vaikuttanut selvästi.

Kuuren mukaan valosaasteen lisääntyminen on tapahtunut vähitellen, mutta suurin harppaus oli 1980–90-luvuilla, kun kohteiden valaisemisesta siirryttiin alueiden valaisemiseen suurilla valonheittäjillä.

Viime vuosina ulkovalaistuksen ohjeistuksen päivitystarvetta on lisännyt ennen kaikkea LED-valojen läpilyönti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Tampereen kaupungin rakennuttajainsinööri Jussi Kulomäki muistuttaa, että LED-valot ovat lisänneet energiatehokkuutta ja turvallisuutta, mutta väärinkäytettynä kasvanut valoteho lisää myös valosaastetta.

– Kaupunki pystyy vaikuttamaan esimerkiksi yksityisten alueiden häiriövaloon vain lisäämällä ohjeistusta ja tietoisuutta häiriövalon aiheuttamista ongelmista, toteaa Kulomaa.

Selvityksen mukaan suurimpia häiriövalon lähteitä ovat ennen kaikkea urheilukentät sekä laajat piha- ja parkkialueet.

Kulomaan mukaan suurimmat ongelmat ovat valojen suuntaaminen väärin ja tarpeettoman suuret valotehot.

– Esimerkiksi koulujen kentillä näkee valoja, jotka on suunnattu vaakasuoraan, kun niiden pitäisi valaista alaspäin. Monilla pysäköintialueilla näkee valaisutarpeeseen liian tehokkaita valoja.

Kuuren mukaan valojen oikein suuntaamisella ja kohdevalaisemisella saadaan positiivisia vaikutuksia, mutta kokonaan ei tähtitaivasta näkyväksi palauteta.

– Kaupunkien keskustoissa on niin paljon valonlähteitä, että tilanne tuskin parantuu, mutta jo esikaupunkialueilla valojen oikein suuntaamisella voi olla merkitystä. Pitää myös muistaa valosaasteen muut vaikutukset

Valosaasteella on monia muitakin paljon haittavaikutuksia kuin tähtitaivaan sumentuminen. Varsinkin kaupungeissa valoilla on vaikutusta muun muassa unenlaatuun, kun valo vaikuttaa yöhormonin eli melatoniinin eritykseen ja sekoittaa unirytmin.

Luonnossa valosaaste voi aiheuttaa ympäristöhaittoja kasveille kasvukauden muutoksina ja ennen kaikkea yöeläimille elintilan pienenemisenä.

Kulomaan mukaan voimakkaan valaistuksen vaikutus luontoon pitäisi ottaa suunnittelussa huomioon.

– Keskustelua olisi syytä käydä esimerkiksi Kaupista, jossa vastakkaisissa vaakakupeissa ovat kenttien suuret valotehot ja toisaalta keinovalon vaikutus luonnolle.

Häiriövaloselvitys käsitellään Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnassa lähiviikkoina.