Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Uutuuskirja: Näin Juice pullikoi Manserockia vastaan – "Tää nyt ei oo vastenmielisin..."

Jari Korkki kokosi tamperelaisrockin historian kansiin.

Juice Leskinen, Mikko Alatalo, Veltto Virtanen, Harri Rinne, Moog Konttinen, Popeda, Eppu Normaali, Soundi, Poko, Rockadillo, Ylioppilastalo, Tullikamari, Radio 957...

Tamperelaista rockmusiikkikulttuuria kuvaavan Manserock-käsitteen alle voisi liittää vielä vaikka kuinka monta muutakin nimeä.

Mutta kuka keksi Manserockin? Tamperelaissyntyisen toimittaja-kirjailija Jari Korkin tuoreesta kirjasta Manserock jäi soimaan (Docendo) löytyy vastaus.

Leskisen poppoon Coitus Int ja muun muassa Mika Sundqvistin ja Seppo ”Kala” Alajoen Alwari Tuohitorvi lähtivät yhteiselle kesäkiertueelle vuonna 1975.

Keikkamyyjät Tapio Honkanen ja Heikki Kauppinen kaavailivat kiertueen nimeksi Tamrockia, mutta se oli varattu. Tamrock oli jo käytössä sittemmin pilkotun Tampella Oy:n kaivosteollisuudessa.

Tilalle keksittiin Manserock, mutta kuka sen oivalsi? Tapio Honkanen menehtyi vuonna 2019. Heikki Kauppinen ei antanut Korkille varsinaista haastattelua kirjaa varten, mutta välikäden kautta saadaan kuitenkin vastaus.

– Kyllä minä sen voin vahvistaa, että minä sen Manserock-nimen keksin, Kauppinen sanoo teoksessa.

Jari Korkin kirja käy kattavasti läpi Manserockin kuumimmat vuosikymmenet. Paikallisen rockin voi laskea syntyneen vuonna 1964, jolloin Five Comets äänitti ensimmäisen tamperelaisen rocklevyn.

Ehkä kaupungin ensimmäinen rocktähti oli Rale Koivisto, mutta suuren suomalaisen rockhistorian kirjoittaminen alkoi siitä lähtien, kun Leskinen, Alatalo ja Rinne kohtasivat toisensa.

– Siitä alkoi suomenkielisen rockin läpimurto. Kielen vaihtamisessa englannista suomeen oli Tampereella johtotähden rooli, Jari Korkki toteaa.

Läheskään kaikki Manserock-muusikoiksi kutsutut eivät halunneet aikoinaan eivätkä monet nykyäänkään kuulua ryhmään. Esimerkiksi Epe Heleniuksen vetämä Poko Records ei koskaan käyttänyt Manserock-termiä artististiensa markkinoinnissa.

– Mulle ei ikinä ole merkinnyt mitään semmoinen jonkun leiman alle tai johonkin lokerikkoon sysääminen, paitsi semmoista vastenmielistä ilmiötä. Tää nyt ei oo vastenmielisin, mutta aika vieras, Juice Leskinen puhui Manserockista Korkille vuonna 1999. Hän oli kuitenkin tehnyt Manserock-nimisen kappaleen vuonna 1981.

Muutama Korkin kirjaan haastattelema henkilö kokee Manserockin olevan vastavoima Helsingille.

– Se toimi vastavoimana hesalaiselle ”tultiin vähän teille junteille näyttämään musaa” -ajattelulle, Harri Rinne sanoo.

Korkki sanoo, että Manserock on ottanut sateenvarjonsa alle myös huomattavasti myöhemmin pakkakunnalle muuttaneet Dave Lindholmin, Heikki Salon, Pauli Hanhiniemen ja Olli Lindholmin, jotka olivat kuuluisia muusikkoja jo Tampereelle tullessaan.

Jari Korkki päättää Manserock jäi soimaan -teoksen vuoteen 1993, jolloin hän muutti pois Tampereelta. Kirjassa pohditaan silti, mitkä bändit ovat uuden aallon Manserockia.

– Negative ja Bloodpit oikeastaan sanoutuivat siitä irti. Toisaalta kaikki muuttuu ajan kanssa. Jonne Aaronin soolotuotanto muistuttaa taas Manserockia, joten kaipa siellä jotain on DNA:ssa, Epe Helenius pähkäilee kirjassa.