Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valoviikot lyhenevät eivätkä uimahallien saunat lämpene entiseen malliin – näin Tampere aikoo vähentää energiaa tulevana talvena

Tampereen kaupunki tavoittelee viiden prosentin vähennystä energiankulutuksessaan talvikaudella 2022–2023. Keinoja energiankulutuksen vähentämiseen ovat muun muassa kiinteistöjen lämpötilan laskeminen, Valoviikkojen keston lyhentäminen ja ulkokenttien pakkasrajan laskeminen.

Nyt päätetyillä toimenpiteillä kaupunki vähentää omaa energiankulutustaan ja pyrkii näin osaltaan torjumaan energiapulan uhkaa. Tampere osallistuu myös valtakunnalliseen Astetta alemmas -kampanjaan sekä varautuu sähkönjakelun keskeytyksiin.

Nyt päätetyt energiansäästötoimenpiteet täydentävät jo käynnissä olevia energiatehokkuustoimenpiteitä. Tampereella energiatehokkuuden vaatimukset on huomioitu muun muassa rakentamalla kaikki uudet rakennukset A-energialuokkaan sekä pyrkimällä perusparannuksissa 30 prosentin parannukseen energiatehokkuudessa. Valaisinverkosta noin 65 prosenttia on jo vaihdettu energiatehokkaiksi valaisimiksi ja valaistuksen ohjausta on kehitetty.

"Saman tien menisi muutama kaupunginosa pimeäksi ilman varoitusta" – Näin Tampere suunnittelee hoitavansa talven mahdolliset sähkökatkot

Energiapulaan liittyviä säästötoimia valmisteltiin selvittämällä Tampereen kaupungin energiankulutusta, jotta toimenpiteet ovat mahdollisimman vaikuttavia. Eniten energiaa kuluu rakennusten lämmitykseen, sähköön sekä ulkovalaistukseen. Kaupunki toteuttaa useita eri toimenpiteitä karsiakseen energiankulutustaan.

Kiinteistöjen lämpötilaa lasketaan keskimäärin 1,5 astetta. Lämpötilaa ei kuitenkaan alenneta sellaisissa rakennuksissa, joissa on esimerkiksi vanhus- tai vammaispalveluita tai päiväkodeista, joissa pienet lapset leikkivät lattialla. Ilmanvaihtoa säädetään todellisten käyttöaikojen mukaisiksi, sisäilmaolosuhteita heikentämättä.

Suomessa ei ole talvella sähkön tehoreserviä – Fortum valmistelee kohuttua Meri-Porin laitosta kaupalliseen käyttöön

Tampereen Valoviikkojen kestoa lyhennetään. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan Valoviikot päättyisivät tammikuussa. Aiemmin Valoviikot ovat jatkuneet maaliskuulle saakka. Myös katualueiden ulkovalaistuksen paloaikoja lyhennetään ja maisemavalaistusta karsitaan.

Ulkokenttien lämmityksen käyttökunnossapidon pakkasrajaa lasketaan –10 pakkasasteesta –5 pakkasasteeseen eli jos pakkasta on yli viisi astetta, kenttiä ei enää lämmitetä. Koulukadun kentän ja Sorsapuiston jäädyttäminen aloitetaan puolestaan vasta, kun vuorokauden keskilämpötila alle +2 astetta. Aiemmin jäädytys aloitettiin, kun lämpötila oli +5 astetta. Uimahallien saunojen käyttöä rajoitetaan siten, että joka toinen sauna on pois käytöstä.

Vaarantavatko sähkönsäästötalkoot Tampereen Valoviikot? – Näin paljon sähköä valojen polttaminen kuluttaa

S-ryhmä laskee yli tuhannen toimipaikkansa lämpötilaa – Ilmanvaihtoa ja valaistusta myös pienemmäksi