Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nallenpuistoon rakennetaan tulvaniittyjä ja Eutunniitylle kosteikko – Takana varautuminen vesimäärien kasvuun

Kissanmaalla uudistetaan Nallenpuistoa rakentamalla sinne tulvaniittyjä, joiden avulla varaudutaan ilmastonmuutoksen ja tiivistyvän maankäytön myötä kasvaviin virtaamiin. Eutunniitylle rakennetaan kosteikko.

Tavoitteena on vahvistaa alueen luonnon monimuotoisuutta, hallita hulevesiä kestävästi ja luoda miellyttävä paikka asukkaille, puiston käyttäjille ja ohikulkijoille.

Kunnostuksia esitetään vuoden 2023 budjettiin. Eutunniityn eteläpuolisen Vuohenojan uoman kasvillisuuden niitto suunnitellaan erikseen. Rakennustöissä syntyviä maa-aineksia käytetään puiston maisemoinnissa.

Nallenpuistossa Ritakadun vierustaa kulkeva suora Ritaoja muutetaan puiston eteläosassa laajaksi tulvaniityksi. Pohjoispäässä ojan alkupäätä levennetään. Eutunniityn pohjoisosassa uoma muotoillaan kosteikoksi.

Tulvaniityt ja kosteikko viivyttävät vesiä ja auttavat vähentämään tulvia ja parantamaan hulevesien laatua. Niillä varaudutaan valuma-alueen tiivistyvän maankäytön ja ilmastonmuutoksen aiheuttamaan vesimäärien kasvuun.

Nallenpuistoon istutetaan erilajisia puita ja pensaita: kukkivia pikkupuita ja yksittäispensaita, kosteilla paikoilla viihtyviä pajulajeja ja leppiä sekä korkeiksi kasvavia, kotimaisia jaloja lehtipuita.

Puistoon tulee tulvaniittyjen lisäksi myös perhosniittyjä ja puustoisia niittyjä. Tulvaniityillä käytetään alueen alkuperäisiä kosteikkokasveja. Muutostöiden myötä puistosta tulee luonnonmukaisempi.

Eutunniityllä kosteikon keskelle tulee pieni saareke, johon istutetaan puita. Eutunniityllä käytetään alueelta talteen kerättyä pintamaata ja hyödynnetään näin nykyistä siemenpankkia, jolloin tuleva kasvillisuus muodostuu alueen alkuperäisistä kosteikkokasveista.

Nallenpuiston eteläosaan tulee niittypolku ja pieni hiekkakenttä, jossa voi pelata esimerkiksi petankkia. Myös tulvaniityn reunalla kaartaa polku, jonka varteen sijoitetaan penkkejä. Polun läheisyyteen istutetaan myös luonnonperennoja. Puiston vaihtelevista maisema-alueista pääsee nauttimaan poluilla, ja puisto tarjoaa maisemaelämyksiä myös ohikulkijoille.

Ojien ja purojen varret ovat kaupunkien merkittäviä ja usein ainoitakin ekologisia käytäviä, joita pitkin eliöt pääsevät liikkumaan ja levittäytymään elinympäristöltä toiselle. Nallenpuistonkin läpi kulkee ekologinen yhteys, joka toimii muun muassa liito-oravien kulkureittinä. Yhteyttä vahvistetaan istuttamalla jaloja lehtipuita nykyisiä puistopuita täydentämään.

Puiston vähällä käytöllä olevat kenttä ja leikkipaikka poistetaan muutostöiden yhteydessä. Leikkipaikan poisto perustuu yhdyskuntalautakunnan hyväksymään Leikkipaikat 2021–2030 -viherpalveluohjelmaan.