Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta | Tamperelainen täyttää tänään 65 vuotta – "Suomen ensimmäisen kaupunkilehden ensimmäisessä pääkirjoituksessa 19.9.1957 kustantaja ja päätoimittaja Urpo Lahtinen nosti esiin kaksi asiaa, joihin aika ei ole pystynyt"

Tamperelainen täyttää tänään 65 vuotta.

Ei, Posti ei ole hukannut sinulle osoitettua kutsukirjettä lasinkilistäjäisjuhlaan.

Tämän merkkipäivän vietämme työn merkeissä.

Välitilinpäätös kannattaa silti tehdä. Onko 65 vuotta paljon vai vähän? Mikä on pysyy ja mikä on muuttunut?

Palataan ensimmäiseen Tamperelaiseen. Suomen ensimmäisen kaupunkilehden ensimmäisessä pääkirjoituksessa 19.9.1957 kustantaja ja päätoimittaja Urpo Lahtinen nosti esiin kaksi asiaa, joihin aika ei ole pystynyt.

"Tamperelainen aikoo pysytellä pääasiallisesti tamperelaisten aiheiden piirissä", kirjoitti Lahtinen. Paikallisuus on yhä Tamperelaisen kivijalka. Arki on aina paikallista ja autamme yhä pysymään kärryillä kahvituntikeskustelujen paikallisissa puheenaiheissa, ymmärtämään tamperelaisia ilmiöitä ja autamme sukeltamaan rikkaaseen kaupunkikulttuuriin.

"Tamperelaisen takana ei ole mitään puoluetta, eikä järjestöä, vain alan ammattimiehiä", muistutti kustantaja-päätoimittaja 1950-luvun terminologialla. Puolueettomuus ei ole unohtunut. Nyky-Tamperelaisen toimintaa säätelevät ensisijaisesti Journalistin ohjeet. Arvoiksi voi lisätä monipuolisuuden, moniarvoisuuden, luotettavuuden ja vastuullisuuden.

On syytä kerrata, että Lahtisen lähtökohtia eivät ole Tamperelaisessa haastaneet myöhemmätkään omistajat. Mediatalo Keskisuomalainen kantaa soihtua omalla lupauksellaan olla "vahvasti valtakunnallinen, aidosti paikallinen".

Viime vuosina muutoshaasteita on tarjottu ulkoapäin. Eriskummalliset ajat ovat vaikuttaneet ja vaikuttavat yhä myös lehdentekoon. Mainosrahoitteinen, lukijoilleen maksuton suuren jakelumäärän kaupunkilehti on samojen haasteiden edessä kuin lukijansakin arjessaan. Lehti ei päädy 191 000 lukijalle (KMT2021, kokonaistavoittavuus) ilman kuluja, jotka syntyvät inflaation höystämänä muun muassa sähkön ja polttoaineiden hinnasta, kuten tavallisissa kotitalouksissakin. Painetulla lehdellä lisänä on vielä huimasti kallistunut sanomalehtipaperin hinta.

Erikoisilla vuosilla on myös kääntöpuolensa. Pandemia-aika ja talousmyllerrykset ovat lisänneet tarvetta ja kysyntää ripeästi tuotetulle ja luotettavalle paikalliselle tiedolle. Tamperelainen lupaa jatkossakin olla tinkimättömästi lukijan asialla nopeatempoisemmaksi, vaikeaselkoisemmaksi ja monimerkityksellisemmäksi muuttuvassa maailmassa.

Juhlimattakin on syytä jakaa kiitokset. Haluan kiittää monenlaisia yhteistyökumppaneita: haastateltavia, palautteen antajia, juttuvinkkien lähettäjiä, työkseen tiedottavia, kaupungin muuta uutismediaa ja lehdelle elintärkeitä ilmoittaja-asiakkaita. Vuosipäivänä erityiskiitoksen ansaitsevat luonnollisesti entiset ja nykyiset lehden tekijät, mutta nöyrin kiitos kuuluu kuitenkin lehden lukijoille, joille annetut lupaukset on viime kädessä lunastettava.