Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelainen porrassiivousfirma on vuoden työnantajayrittäjä – "Siivoaja saattaa olla ainoa, jolle vaikka vanhus uskaltaa puhua rappukäytävässä"

Palkittu siivousalan yritys on erikoistunut porrassiivouksiin.

Tampereen vuoden työnantajayrittäjäksi on valittu Siivousmix. Sen perustivat vuonna 1992 Liisa ja Jyrki Haarni. Nykyään mukana ovat myös lapset Mikko ja Marko Haarni. Vuoden yksinyrittäjänä palkittiin viestintätoimisto More Than Wordsin yrittäjä Anne Kastarinen.

Siivousmix on nykyään noin 25 ihmistä työllistävä yritys, joka on keskittynyt porrassiivouksiin. Tosin porrassiivouksiin erikoistuminen oli sattumaa.

– Olen työskennellyt siivousalalla koulutuksen jälkeen, ensin työnjohtajana ja sitten kenttäpäällikkönä, Liisa kertoo.

Liisan ystävä oli kehittänyt porrassiivousta ja siihen soveltuvia erikoisvälineitä. Hän aikoi kuitenkin luopua yrityksestä ja soitti, josko Liisa olisi kiinnostunut yrityksen perustamisesta. Pääsiäisenä yritykselle keksittiin nimeä ja kesäkuun alussa se oli pystyssä. Ystävältä neuvoteltiin myös hänen siivoamansa taloyhtiöt Tammelasta. Osa niistä on edelleen Siivousmixin asiakkaita.

Myös ystävällä ollut työntekijä sai jäädä ja hetken päästä mukaan tuli toinenkin työntekijä Liisan entisestä työpaikasta. Haarnit perustivat yrityksen yhdessä, mutta Jyrki siirtyi yritykseen kokonaan vasta parin vuoden päästä.

Liisan aiempi työ oli vuorotyötä. Siivousmixissä tehdään päivätyötä.

– Mikko oli 5-vuotias kun yritys perustettiin. Halusin olla illalla kotona, Liisa kertoo.

Siivousmixin alkutaipaleella tehtiin myös muita kuin porrassiivouksia.

– Vuosituhannen vaihteessa tehtiin päätös, että keskitytään porrassiivouksiin, Jyrki kertoo.

Porrassiivouksien lisäksi yritys on erikoistunut tietylle alueelle. Siivouskohteita on käytännössä välillä Pyynikki–Kaleva. Tämä on ollut tietoinen valinta, ettei niin sanottuja satelliittikohteita ole eikä ajamiseen mene liikaa aikaa.

– Työntekijöille on mukava, että kohteet ovat lähekkäin. Saattaa olla viereisiä taloja, Mikko kertoo.

Mikko on työskennellyt Siivousmixissä viisi vuotta ja vuoden 2020 alusta toimitusjohtajana. Liisa ja Jyrki aikovat eläköityä, joten vastuuta on vähitellen siirretty nuoremmalle sukupolvelle.

– Kun aletaan lähestyä eläkeikää, on tärkeää saada nuorta verta ruoriin. Sama tapahtuu asiakaskunnassa. Isännöitsijät, jotka ovat meidän yhteistyökumppaneitamme, alkavat olla nuoria yhä enenevässä määrin, Jyrki toteaa.

Asiakkaiden lisäksi keskeinen osa yritystä ovat työntekijät.

– Meillä on ollut pitkäaikaisia työntekijöitä, kymmenen on ollut 20 vuotta, Liisa kertoo.

– Emme odota, että kaikki olisivat meillä 20 vuotta töissä, mutta pyrimme tekemään asiat niin, että meillä viihdytään, Mikko sanoo.

Siivoaminen on Haarnien mielestä palveluammatti.

– Siivoaja saattaa olla ainoa, jolle vaikka vanhus uskaltaa puhua rappukäytävässä. Niin kiire ei voi olla, ettei voi päivää sanoa, Liisa sanoo.

Tavoitteena on ollut, ettei työkuorma kasva kenellekään liian isoksi.

– Tällaisessa pienessä yrityksessä ollaan itsekin hommissa koko ajan. Itsekin siivoamme ja työntekijät tietävät sen, Mikko sanoo.

Työntekijöillä on omat alueensa. Jos joku sairastuu, yrittäjät ja työnjohto paikkaavat.

Siivouksia tehdään joka arkipäivä vuoden ympäri. Ovia ei voi pistää kuukaudeksi kiinni heinäkuussa ja lähettää kaikkia lomalle. Mikon mukaan yritykseen on saatu hyviä työntekijöitä. Alan vetovoima voisi kuitenkin olla parempikin.

– Meidän asiakkaat arvostavat meidän työntekijöitä, mutta se ei auta siihen, miten potentiaaliset työnhakijat löytäisivät meille, Jyrki toteaa.

Mikon mukaan tavoitteena tulevaan on kehittää työtä niin, että Siivousmix olisi entistäkin parempi työnantaja. Suunnitelmissa on pitäytyä jatkossakin porrassiivouksissa.

– Pyrimme siihen, että meille halutaan töihin. Emme hae eksponentiaalista kasvua. Ei olla mikään tähdenlento, Mikko toteaa.