Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Messukylän Finnit, voitto Hjelmistä, Vikkulan pähkinät, Jouko Turkka, Suomen paras näyttämö... ja paikka sirkusteltalle ensi vuodeksi – Martti Suosalo avaa pitkää Tampere-suhdettaan

Martti Suosalon Tampereeseen kuuluvat voitto Ari Hjelmistä, Vikkulan pähkinät, Jouko Turkka, analyyttinen yleisö ja Suomen paras teatterinäyttämö. Sukulaiset ovat Tampereella jääneet paikannimistöönkin.

Tampereen Työväen Teatterin viime viikolla kantaesityksensä saanut Momentum 1900 on historiallinen monella eri tavalla.

TTT:n 120-vuotisjuhlanäytelmä esittelee nuoren kansakunnan rakentamisen intoa ja kasvukipuja Pariisin maailmanäyttelyssä vuonna 1900.

Historiaa on myös roolilistassa. Momentumissa Ville Vallgrenia näyttelevä Martti Suosalo nähdään ensimmäistä kertaa Tampereen teattereissa kokonaan tamperelaisessa teatterituotannossa.

Valtakunnan ykkösnäyttelijöihin kuuluva 60-vuotias Suosalo on näytellyt Tampereella lähinnä monologikiertuellaan ja viime vuosina yhteistuotannoissa.

– Juuria on Tampereella lähempänä kuin luuletkaan, aloittaa Suosalo ja osoittaa TTT:n yleisölämpiöstä työväentalon suuntaan.

Isoisä-kaima Martti Suosalo, joka toimi Rovaniemen työväennäyttämön johtajana, sai näyttelijän oppinsa 1920-luvulla Tampereen työväenteatterin kursseilla. Samassa talossa isoisän veli Lauri Suosalo – tamperelainen SKDL:n kaupunginvaltuutettu – johti Lenin-museota sen alkutaipaleella.

Messukylässä syntyneen isoisä-Martin perhe muutti vuosisadan alussa sukunimensä Finnistä Suosaloksi.

– Messukylän hautausmaalle haudatut lukuisat Finnit ovat sukulaisia. Koko isänpuoleinen suku on kotoisin Messukylästä.

Paikannimistöönkin suvun nimi on päätynyt, sillä entisen Messukylän alueella kohoaa Finninmäki.

Lapsuutensa ja nuoruutensa Suosalo vietti Oulussa ja Turussa. Turun vuosina Tampereelle toivat lähinnä luokkaretki Särkänniemeen ja jalkapalloturnaukset. Vahva urheilumuisto löytyy 1970–80-lukujen taitteesta.

En yhtään ihmettele, että vanhemmat näyttelijät muuttavat tänne.

– Pelasin OTP:n B-junioreissa oikeana laitahyökkääjänä. Ilveksessä vasempana laitahyökkääjänä pelasi Ari ”Zico” Hjelm, joka oli jo silloin maineikas pelimies. Voitimme pelin Ratinan iltavalaistuksessa 3–0.

Vuonna 1983 Suosalo pääsi kolmannella yrittämällä Teatterikorkeakouluun. Suosalon vuosikurssin valitsi Pirkkalassa syntynyt ja Tampereella kasvanut Teatterikorkeakoulun tuore rehtori Jouko Turkka.

Teatterikorkeakoulu ja Turkka tuottivat mukanaan Suosalon elämän pisimmän ja intensiivisimmän Tampere-jakson. Turkka valitsi oppilaistaan näyttelijät Seitsemän veljestä -tv-sarjaan, joka kuvattiin Tampereella vuosina 1986–87.

Kiivastahtisten kuvausten aikana ei Tampereeseen tutustuttu. Näyttelijät ja ohjaaja asuivat nyt jo puretussa autiossa omakotitalossa Lapinniemessä. Sisäkuvauksia tehtiin vieressä olleessa väestönsuojassa ja ulkokuvauksia Tampereen seudun metsissä.

– Taloon ei tullut lämmintä vettä ja aamulenkin yhteydessä kävimme peseytymässä sorsalammessa vanhainkodin edustalla. Sitten meidät vietiin Ylen Volkswagen Kleinbussilla kuvauksiin metsiin eri puolille Tamperetta.

Kuvauspäivän päätteeksi veljekset vietiin Tampereen Pyrinnön vanhalle painonnostosalille nostelemaan painoja. Sen jälkeen ajettiin Vikkulan kautta Lapinniemeen.

– Kuvausryhmän kanssa pääsimme lounaalle Tohloppiin, mutta muuten elimme Vikkulan pähkinöillä ja banaaneilla.

Majapaikassa odotti solarium, jota piti käyttää, että rusketus säilyy myös talviajan kuvauksiin. Hiukset valkaistiin vetyperoksidilla ja ne piti leikata itse peiliin katsomatta.

Suosalon mukaan aika nerouden ja hulluuden välimaastossa tasapainoilleen Turkan opissa oli samaan aikaan rankkaa ja antoisaa. Esittäessään myöhemmin Luolamies-monologia Tampereen Komediateatterissa näyttelijä havahtui katsomossa istuneeseen kaljupäiseen mieheen, jolla oli epäileväinen ilme kasvoilla. Väliajalla Suosalo varmisti vahtimestareilta, ettei mies ollut Turkka.

– Se oli posttraumaattinen reaktio. Liitän Turkan vahvasti Tampereeseen. Hän kertoi paljon tarinoita Tampereelta ja vaikka hän puhui kirjakieltä, niin rytmitys tulee tampereenmurteesta.

Teatteriurallaan poikkeuksellisen ahkera näyttelijä on noussut näyttämölle lähinnä Ryhmäteatterissa, Helsingin Kaupunginteatterissa ja Espoon Kaupunginteatterissa.

Tampereelle Suosalon ovat tuoneet ennen kaikkea monologien kanssa tehdyt kiertueet, joita on nähty Komediateatterin lisäksi Tampereen Teatterin näyttämöllä.

– Kun tänne tulee vierailemaan, niin ihmiset tunnistavat ja hymyilevät kadulla. Näyttelijöitä selvästi kunnioitetaan, mutta rauhassa saa olla. En yhtään ihmettele, että vanhemmat näyttelijät muuttavat tänne.

Suosalon Tampereella vuosien varrella käyneitä monologeja ovat muun muassa Luolamies, Palvelija, Mielipuolen päiväkirja ja Parasta elämässä. Myös Mika Nuojuan kanssa 20 vuotta kiertänyt Kiviä taskussa on käynyt Tampereella useasti.

– Tamperelainen teatteriyleisö on analyyttistä. Se ei ole hämäläistä hitautta, vaan tarkkuutta. Huomenna hän tulee, jossa aika pysähtyy, oli erityisen herkullista tehdä täkäläiselle yleisölle. Tampereen Teatterin näyttämö on Suomen paras. Kun parveke permannon päällä, tila on intiimi.

Suosalon teatteriläsnäolo Tampereella on ollut kasvamaan päin, sillä TT:ssä keväällä nähty Beckett-klassikko oli Espoon Kaupunginteatterin, Tampereen Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin yhteistuotanto. Syksyn 2020 Voi Luoja! taas oli TTT:n ja Espoon kaupunginteatterin yhteistyötä.

Sirkku Peltolan ohjaaman TTT:n juhlanäytelmän jälkeenkin jatkoa saattaa olla luvassa.

– Olin aina halunnut tehdä työtä Sirkun kanssa. Olen kovasti tykästynyt hänen työtapaansa ja luulen, että hänkin minun. Uskon, että yhteistyö jatkuu.

Sitä ennen Suosalo saattaa tulla Tampereelle teltalla. Pitkään hautunut idea Sirkus Suosalosta eli maatakiertävästä teatteriteltasta, jossa pienellä työryhmällä esitettäisiin muun muassa vanhaa komediaa ja klassikoita on toteutumassa jo ensi vuonna. Paikkaa teltan vierailuille on katsottu jo Tampereeltakin,

– Tahmelan uimaranta voisi olla sellainen. Lisäksi talojen sisäpihat kiinnostavat.