Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelainen käyttöönottokonsultti Riku, 30, on viheltää nyt jääkiekkoa työkseen – "Ammattisopimus ei tee tuomarista parempaa sormia napsauttamalla"

Tamperelainen jääkiekkoerotuomari pääsee viheltämään päätyökseen.

Tamperelainen Riku Brander on yksi jääkiekon miesten Liigan seitsemästä ammattituomarista kaudella 2022–23.

Liigan erotuomaritoiminnan siirtyminen kohti päätoimisuutta on ollut puheenaihe ja kysymysmerkki jo vuosikausien ajan.

Brander, 30, työskenteli Tampereella käyttöönottokonsulttina Admicom Finlandilla, mutta tiesi jo vuosia sitten, että erotuomarointi on hänen suurin kiinnostuksen kohteensa.

Mies asetti viisi vuotta sitten tavoitteekseen tehdä tuomarointia ammatikseen. Hän uskoi sen tapahtuvan jonain päivänä nimenomaan Suomessa.

– Ajattelin jo silloin, että jos en saa ammattilaissopimusta, järjestän joka tapauksessa elämäni niin, että teen silti vain erotuomarointia, Brander sanoo.

Hän kertoo, että viime kaudellakin Liigassa oli neljä päätuomaria, jotka eivät tehneet muuta työtä.

– He tekivät siis töitä ottelupalkkiosysteemillä. Sillä elää, mutta siihen liittyy hirvittävän suuria riskejä. Mitä, jos loukkaantuu pahasti? Korona toi taukoja peleihin. Kesällä ei ole otteluita eli ei toimeentuloa jääkiekosta, Brander luettelee.

Brander kiittelee edellistä työnantajaansa siitä, että sai järjestettyä työnsä niin, että jääkiekkotuomarointi onnistui.

– Se paketti vaan kävi henkisesti ja fyysisestikin raskaaksi. Jos oli peli vaikka Lappeenrannassa niin päivä alkoi työnteolla Admicomilla ja puolenpäivän paikkeilla piti lähteä ajamaan Lappeenrantaan. Kotona oli takaisin kello 1–2 ja aamulla piti mennä taas töihin. Palautumisaika jäi minimaaliseksi, Riku Brander havainnoi ja kertoo, että jotkut tuomarit menevät ottelusta palattuaan suoraan tehtaalle hommiin yövuoroon.

Nyt hänellä on aikaa matkustaa, palautua, keskittyä ja harjoitella.

Samalla uusi järjestelmä antaa halukkaalle valmentajalle tai pelaajalle lyömäaseen.

Päätuomarin pitäisi yhtäkkiä olla virheetön, kun hän tuomaroi ammatikseen.

– Mikään ei tavallaan muutu vaikka työsuhde muuttuu. Ammattisopimus ei tee tuomarista parempaa sormia napsauttamalla, Brander muistuttaa.

– Uskon, että pitkällä aikavälillä hyvän ja heikomman illan ero pienenee huomattavasti. Se on tässä merkittävin asia, Riku Brander arvioi.