Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Asuntomessut kohoavat kukkapellolle Ideaparkin kupeeseen, tontteja kysytään jo – "Tämä ei ole nopeuskilpailu, vaan laatukilpailu"

Lempäälän asuntomessujen ensimmäiset tontit on tarkoitus jakaa jo ensi vuonna. Kriteerit ovat kovat.

Lempäälän kunta ja Suomen asuntomessut lupaavat Saikkaan ilmastopositiivisen asuinalueen ja messutapahtuman vuodeksi 2026.

Uusi noin 350 asukkaan Saikan asuinalue kohoaa Ideaparkin kupeeseen Helsingin moottoritien toiselle puolelle. Alueelle tulee lisäksi päiväkoti ja alaluokkien koulu. Viimeiset kolme vuotta alue on ollut kukkapeltona.

Lempäälän kunnan elinvoimakaavoittaja ja messuhankkeen projektipäällikkö Pekka Seppänen korostaa, että sijainti on lähtökohta ilmastopositiivisuudelle. Tavoitteena on tarjota sekoitus aktiivista asumista ja maaseudun rauhaa.

– Alue tarjoaa asumista keskeisellä paikalla, missä palvelut ovat lähellä ja liikkuminen helppoa. Arjen oleelliset palvelut ovat lähellä ja tavoitettavissa myös ilman autoa.

Alueelle luvataan muun muassa kestävää kehitystä ja hiilineutraalia suunnittelua, puuta suosivaa hybridirakentamista ja moderneja energiaratkaisuja.

Tämä ei ole nopeuskilpailu, vaan laatukilpailu.

– Alueella yhdistyy hyvällä tavalla maaseutumaisuus ja pikkukaupunkien hyvät puolet. Haluamme asuntomessuilla mahdollistaa hyvin voivaa arkea asukkaille, lisää Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio.

Muut ilmastoratkaisut tarkentuvat hankkeen edetessä. Muun muassa ajankohtaiset energiaratkaisut ovat yhä auki.

Lempäälän kunnanjohtajan Heidi Rämön mukaan asuntomessujen saamiseksi Lempäälään on tehty taustatyötä jo kahdella valtuustokaudella.

– Meille on oleellista, että yhdyskuntarakenne tiivistyy. Joukkoliikenneyhteyksien parantaminen on tärkeää. Tavoitteena on saada Saikan kohdalle Hakkarin ja Vanattaran väliin seisake pääradalle.

Osaksi Saikan vetovoimaa lasketaan Ideaparkin läheisyys. Kaupallisten palvelujen lisäksi kauppakeskuksen liikunta- ja vapaa-ajanpalvelujen määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Uimahalli-kylpylän, hiihtopuiston ja elokuvateatterin pitäisi aueta jo ennen asuntomessuja.

Ideaparkin toimitusjohtaja Visa Vainiolan mukaan kauppakeskus voi olla tapahtuman aikanakin tukipalvelu asuntomessuille.

– Kun lapset tulevat kylpylään ja ajamaan kartingia, vanhemmat voivat mennä asuntomessuille, konkretisoi Vainiola.

Tonttien kilpailutus on tarkoitus aloittaa vuoden kuluttua. Niiden tarkemmista jakokriteereistä ei ole vielä päätetty. Ensimmäiset valinnat on kuitenkin tarkoitus tehdä jo ensi vuoden puolella.

Anna Tapion mukaan asuntomessuorganisaatiokin on jo saanut kyselyitä tonteista.

– Tämä ei ole nopeuskilpailu, vaan laatukilpailu. Pitää olla kunnianhimoinen ja kiinnostava suunnitelma. Haluamme mielenkiintoisia, ennakkoluulottomia ja monipuolisia koteja alueelle.

Lempäälä täyttää 160 vuotta asuntomessuvuonna 2026.