Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fiini Fröökynä tuli Tampereelle – Näin Ylistaron Halpa-aitan tie on kulkenut Koskikeskukseen

Kilokaupalla keittiöstä myydyistä vaatteista on tultu pitkälle.

Ylistarolaislähtöinen vaateliike Fiini Fröökynä valloittaa Suomea pala kerrallaan. Laajeneminen alkoi kolmisen vuotta sitten Kyyjärveltä. Tampere ja Ylöjärvi olivat vuorossa seuraavina.

Yrittäjä Jaana Hautamäki oli jo pitkään haaveillut omasta vaateliikkeestä Tampereelle. Haave toteutui, kun Elovainiossa ovet avattiin vuosi sitten heinäkuussa ja Koskikeskuksessa tämän vuoden huhtikuussa. Hautamäki on toisen polven vaatekauppias. Yrityksen juuret ulottuvat vuosikymmenien päähän.

Vuonna 1967 Sinikka Hautamäki alkoi myydä omasta keittiöstään kilokaupalla vaatteita isoista muovisaaveista. Koska edullinen hinta oli tuolloin valttia, yritys sai nimen Ylistaron Halpa-aitta. Sittemmin Hautamäki perusti pienen liikkeen. Nykyisellään tilaa on Ylistarossa yli 2000 neliötä.

– Olen kasvanut sukkahousulaatikoiden seassa, kertoo nykyinen yrittäjä, Sinikan tytär Jaana Hautamäki.

– Maailma on muuttunut ja me olemme muuttuneet aika radikaalisti. Kun Halpa-aitta perustettiin, oli paljon yksityisiä halpakauppoja. Nyt niitä on aika vähän jäljellä.

Kun vaatteita alkoi yhä enenevässä määrin saada myös marketeista, piti keksiä jotain muuta.

– Raitapaitaa sai joka paikasta, piti hakea jotain erikoisempaa ja kiinnostavaa Ranskasta ja Italiasta, Hautamäki toteaa.

Halpa-aitan rinnalle tuotiin uusi brändi: Fiini Fröökynä. Kerralla ei vanhaa nimeä voinut vaihtaa, vaikka se onkin ollut sekä hyöyty että haitta. Vakiasiakkaat tietävät, mitä talosta löytyy, mutta uusille se voi aiheuttaa hämmennystä.

– Meillä myydään kaikkea 300 euron jakkupuvuista lasinpesunesteisiin.

Fiini Fröökynä -nimen alle kehitettiin myös oma vaatemallisto. Se ilmestyi vuonna 2021. Lisäksi vaatteita tulee muilta brändeiltä Italiasta, Ranskasta, Ruotsista ja Tanskasta. Fiini Fröökynä -nimellä on ensin pidetty pop up -liikkeitä.

– Jos olisin perustanut Tampereelle Halpa-aitan, se ei olisi toiminut. Pop up -liikkeillä on tuotu esille sitä, että meillä on muutakin kuin halpistavaraa, Hautamäki kuvailee.

Kasvua on tuonut myös verkkokauppa, jonka suosio kasvoi korona-aikana.

– Ensimmäisiä verkkokauppajuttuja olen pakannut meidän takahuoneen lattialla, yhden tai kaksi lähetystä viikossa. Nyt teemme Ylistarossa remonttia, jotta saamme oman verkkokauppaosaston ja riittävän ison varaston.

Pirkanmaalle laajentamisen taustalla oli nykyisin Elovainion Fiinin Fröökynän myymäläpäällikkönä työskentelevä Hanna Loutesalmi.

– Elovainiolla on tälle erikoistilausta, kun ei ole vaateliikkeitä. Olen tutustunut Jaanaan ja ehdotin, että Tampereelle tarvitsisi liikettä, Loutesalmi kertoo.

– Minut on suht helppo saada suostumaan ja innostumaan uusista jutuista, Hautamäki sanoo.

Hän on jo aiemmin miettinyt, että haluaa testata, miten kauppa käy kauppakeskuksissa - Ylistaro kun on hieman syrjässä. Tampereen seutu oli ollut Hautamäen haaveissa jo pitkään.

– Avautui hyvä mahdollisuus kokeilla, miten pelittää, Hautamäki sanoo.

Loutesalmen ja Koskikeskuksen liikkeen myymäläpäällikkö Armi Ojalammin mukaan molemmissa liikkeissä menee varsin hyvin. Elovainiolle tullaan myös naapurikunnista, Koskikeskukseen puolestaan löytävät turistit.

– Paikka on varsinkin turisteille hyvä ja tässä liikkuu ihmisiä paljon. Tuntuu, että Koskikeskuksen meininki on parantunut, Ojalammi arvioi.

Kesä on Hautamäen mukaan vaatekaupassa sesonkiaikaa. Se näkyi myös Koskikeskuksessa.

– Tammerfest-viikonloppuna oli väkeä. Kesän paras myynti Koskikeskuksessa, Loutesalmi sanoo.

Fiinin Fröökynän valttina on Ojalammin ja Loutesalmen mukaan kokovalikoima. Suurimmat vaatteet ovat kokoa 58.

– Meille tuli sähköpostilla palaute eräältä naiselta. Hän kirjoitti, että hänen päivänsä pelastettiin. Isokokoinen nainen, jolla oli juuri juhlatkin tulossa. Hän osti monta vaatetta. Tuntui kivalta, kun pelastettiin hänen viikonloppu, Ojalammi kertoo.

Tulevaisuudessa Fiini Fröökynä voi löytyä yhä useammalta paikkakunnalta, ainakin kausimyymälän muodossa.

– Meiltä on paljon pyydetty, että kausimyymälöitä tulisi enemmän. Kuopion suuntaan ja pohjoiseen on verkkoja vesillä, Hautamäki sanoo.