Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampereella asemakaava muuttumassa vilkkaalla keskusta-alueella, josta löytyvät muun muassa Ratina ja Laukontori – Näitäkin on alueelle suunniteltu

Tampereen Ratinan suvannon kehittäminen alkaa, ja sitä varten aloitetaan asemakaavamuutos.

Suunnittelualue sijaitsee Tampereen keskustassa Tammerkosken alajuoksulla. Suunnittelualueeseen kuuluu Ratinan suvannon vesialuetta Ratinan sillan ja Vuolteensillan välissä, Laukonsilta ja Laukontori sekä katu- ja puistoalueita suvannon pohjois- ja eteläpuolelta.

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on kehittää aluetta monipuoliseksi ja viihtyisäksi osaksi keskustaa, joka on houkutteleva virkistyksen ja vapaa-ajan kohde niin tamperelaisille kuin matkailijoille.

Tamperelainen on aiemmin uutisoinut muun muassa suunnitelmista avata Ratinan stadionin takakansi jalankulkijoille ja pyöräiljöille, Ratinan stadionin mahdollisesta kattamisesta ja Takon seinustalle suunnitellusta kävelyreitistä.

Asemakaavan muutosalue rajautuu Laukontorin pohjoispuolen kortteleihin, Takon tehdasalueeseen ja Vuolteensiltaan, idässä Vuolteentoriin ja Ratinansuvannon rannan asuinkortteliin, etelässä Ratinan kauppakeskukseen ja stadioniin sekä rantapuistoon ja Ratinansiltaan, idässä suvannon rantaan Nalkalantorin ja -kadun varrella sekä Laukontoria länsipuolen kortteleihin.

Ratinan suvannon ympäristö on osittain kansallista arvoympäristöä. Ratinan suvanto ympäristöineen on Tammerkosken rannan aktiivisimpia alueita. Laukontori, Ratinan stadion ja Suomen vilkkain sisävesisatama ovat suvannon alueen tunnetuimpia toimintoja.

Suunnittelualueen kupeessa on myös kaksi kauppakeskusta ja asuinkerrostaloja. Nokia-areenan avaamisen jälkeen alueen käyttö on lisääntynyt entisestään.

– Keräämme jo tässä vaiheessa vapaamuotoista palautetta asemakaavan valmistelun pohjaksi, ja suunnittelun edetessä on tarkoitus käydä aktiivista vuoropuhelua alueen toimijoiden ja kaikkien alueen kehittämisestä kiinnostuneiden kanssa, kertoo kaavoitusarkkitehti Altti Moisala tiedotteessa.

Suvannon alue toimii myös yhtenä keskeisenä kävelyn ja pyöräilyn reittinä keskustaan. Tulevaisuudessa Ratinan suvannon kulkuyhteydet ja toiminnot liittyvät entistä vahvemmin myös etelän kasvusuuntaan, esimerkiksi Viinikanlahden uuteen kaupunginosaan.

Asemakaavoituksen lisäksi alueen toimintoja ja palveluja kehitetään. Ratinan suvannon alueen uudistaminen kuuluu Viiden tähden keskusta -kehittämisohjelmaan, jossa parannetaan Pyhäjärvi–Näsijärvi-kulkuyhteyksiä, luodaan rannoille vapaa-ajan ja virkistyksen olosuhteita sekä lisätään Tampereen keskustan viihtyisyyttä.

– Monipuoliset ranta-alueen palvelut ja aktiviteetit saavat ihmiset liikkumaan laajemmin ja viihtymään paremmin, mutta tilaa tulee olla myös rauhalliseen oleskeluun vesistön äärellä, kertoo hankekehityspäällikkö Mikko Siitonen tiedotteessa.

Ratinan stadionilla järjestettävät tapahtumat tekevät Ratinan suvantoa ympäröivästä alueesta kotimaisten ja kansainvälisten matkailijoiden keskittymän. Ihmisvirtojen liikkumisen sujuvuus ja turvallisuus, kaupunkikuva ja viihtyisyys sekä palvelut halutaan ottaa aluetta kehitettäessä entistä paremmin huomioon.

– Esimerkiksi laadukkaammat jalankulun ja pyöräilyn reitit ovat keskeinen osa alueen uudistusta. Rikastamalla alueen käyttömahdollisuuksia ja hyödyntämällä tilaa paremmin lisätään sen houkuttelevuutta, Siitonen toteaa.

Työn kulusta ja tavoitteista kertova osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 15.9.–6.10.2022. Kaavan valmistelua varten kerätään mielipiteitä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä yleensä kaavahankkeesta. Mielipiteissä voi tuoda esiin esimerkiksi aluetta koskevia huomioita ja toiveita alueen kehittämisestä.

Asemakaavoitus on nyt aloitusvaiheessa. Mielipiteitä kaavahankkeesta ja alueen kehittämisestä voi jättää kaupungin kirjaamoon 6.10. mennessä.

Saatujen mielipiteiden ja pidemmälle vietyjen selvitysten pohjalta kaavaluonnos viimeistellään kaavaehdotukseksi, jonka aikanaan hyväksyy kaupunginvaltuusto. Tämänhetkisen suunnitelman mukaan asemakaavaehdotus valmistuu vuonna 2024.