Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin ruokakauppa selviäisi parin tunnin sähkökatkosta – "Otamme silloin käyttöön mallin..."

Jos talvella joudutaan Tampereellakin pakkosähkökatkoihin, saattavat ne tulla ilman varoaikaa.

Tampereella saatetaan tulevana talvena katkaista sähköt kokonaisista kaupunginosista parin tunnin pätkissä mikäli sähköpula yltyy äärimmäiseen tilanteeseen asti.

– Sähkökatkot pyritään sellaisessa tilanteessa kohdentamaan niin, että ne aiheuttaisivat mahdollisimman vähän haittaa yhteiskunnan toiminnalle eli kohdennetaan pääosin kotitalouksiin. Katkot joudutaan kuitenkin toteuttamaan käytännön syistä lähes kaupunginosatasolla, joten niiden piiriin osuu väistämättä myös palveluita, kauppoja ja teollisuutta. Yhteiskunnan kannalta kriittisiin kohteisiin, kuten voimalaitoksiin ja sairaaloihin, ei kajottaisi, Tampereen Sähköverkko Oy:n toimitusjohtaja Petri Sihvo toteaa.

– Katko voi tulla todella lyhyellä varoajalla. Se tarkoittaa sitä, että saman tien menisi muutama kaupunginosa pimeäksi. Toivomme tietysti saavamme Fingridiltä edes pienen varoajan, jotta ehtisimme tiedottaa asiakkaille, Sihvo sanoo.

Mitä päivittäistavarakauppa tekee, jos sähköt menevät siltä poikki äkillisesti ja varoittamatta?

Pirkanmaan Osuuskaupan Sale-ketjujohtaja Asta Haapasella on tilanteeseen selkeä toimintamalli.

– Otamme silloin käyttöön mallin, jonka otamme aina käyttöön sähkökatkon tullessa. Pyrimme rahastamaan sisällä olevat asiakkaat, päästämme heidät ulos ja suljemme myymälän ovet niin, että uusia asiakkaita ei enää tule sisään, Haapanen kertoo.

Katko voi tulla todella lyhyellä varoajalla.

Kaikkien kylmälaitteiden ovet pidetään visusti suljettuna. Haapasen mukaan kylmätuotteet kestävät parin tunnin sähkökatkon, jos ovia ei sinä aikana availla.

Kun sähkö palaa taas käyttöön, pitää kylmätuotteista mitata lämpötila, jotta tiedetään niiden olevan myyntikunnossa.

Sähköt olisivat yksittäiseltä asiakkaalta poikki kaksi tuntia, jonka jälkeen ne palautusivat vähintään neljäksi tunniksi säännöstelyn jatkuessa toisilla asiakkailla, kunnes kierros tulisi taas täyteen ja alkaisi alusta.

– Jos tiedämme mahdollisessa sähkönkatkaisumenettelyssä aikataulun etukäteen, ehdimme viestiä asiasta asiakkaille laittamalla myymälän oveen tiedotuslapun, Asta Haapanen sanoo.

Kun Pirkanmaan Osuuskauppa rakentaa uusia myymälöitä tai remontoi vanhempia, se ottaa heti huomioon energiatehokkaat ratkaisut vähentääkseen hiilijalanjälkeään.

Mistä sähkö äärimmäisessä tilanteessa katkaistaisiin ensimmäisenä? Toimitusjohtaja Sihvon mukaan sieltä, mistä löytyvät suurimmat hyödyt.

Esimerkeiksi hän nostaa sähkölämmittäjien suosimat asuinalueet, kuten Atalan ja Alasjärven.

Mahdollinen sähköpula liittyy Euroopan laajuiseen energiakriisiin ja sähkönkatkaisu voisi tulla eteen hyvin kylmänä tuulettomana talvipäivänä.

Tampereen Sähköverkon toimitusjohtaja Petri Sihvo kertoo, että määräys katkoihin tulisi kantaverkkoyhtiö Fingridiltä ja katkot olisivat toteutessaan todennäköisesti valtakunnallisia.

Lähes jokainen alan asiantuntijakin on sähkökatkomenettelyn kanssa aivan uuden edessä eikä selkeitä vastauksia ole. Yksi mahdollisuus on harjoitella sähkökatkomenettelyä nyt, kun ulkona on vielä lämmin.

– Se on keskusteluissamme, Sihvo kertoo.

Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen sanoo, että jos sähkokatkomenettelyn aikana asiakkaalta menee jokin laite rikki, joutuu asiakas sen itse korvaamaan.

– Mutta jos harjoittelisimme katkoa ja jollain menisi jotain rikki, niin korvausasia onkin ihan eri kysymys, Laitinen toteaa.