Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pohjolan Liikenne vastaa Suomen Yrittäjille: Toimimme markkinaehtoisesti – "Olemme samalla viivalla kaikkien muidenkin toimijoiden kanssa"

Pohjolan Liikenne toimii bussikilpailussa kuin markkinaehtoinen toimija ja osallistuu kilpailutuksiin harkinnan mukaan ja hankintalain säännösten alaisena, korostaa yhtiön toimitusjohtaja Janne Hattula kirjoituksessaan Tamperelaisen nettisivuilla.

Hattula vastaa kirjoituksellaan Suomen Yrittäjien liikennepoliittisen asiantuntijan Emma-Stina Vehmasen väitteeseen siitä, että valtio-omisteinen Pohjolan Liikenne vääristää kilpailua muun muassa Tampereella.

Vehmanen kirjoitti keskiviikon Tamperelaisessa, että valtion tulisi alkaa valmistella Pohjolan Liikenteen myymistä.

Vehmasen mukaan julkisomisteisella yhtiöllä on yksityisesti omistettuihin kilpailijoihinsa verrattuna monia kilpailuetuja ja yrittäjäriskiä kantavat toimijat joutuvat usein olemaan varovaisempia esimerkiksi investoinneissa ja hinnoittelussa. Pohjolan Liikenne on voittanut lukuisia kaupunkijoukkoliikenteen merkittäviä kilpailutuksia muun muassa pääkaupunkiseudun HSL-alueella ja Tampereella.

Hatuulan mukaan omistajataho ei vaikuta millään tavalla kilpailutukseen.

– Olemme samalla viivalla kaikkien muidenkin toimijoiden kanssa ja teemme laskelmamme ja ehdotuksemme parhaalla mahdollisella tavalla, niin kuin kaikki muutkin toimijat. Pohjolan Liikenne kilpailee markkinaehtoisesti ja liiketoiminnan tulee olla itsessään kannattavaa, eikä se nauti konsernissa ristikompensaatiosta. Kilpailutuksiin osallistumme aina tapaus kerrallaan ja meitä koskee kaikki samat hankintalakien asettamat säännöt ja asetukset kuin kaikkia muitakin toimijoita.

Toimitusjohtaja mukaan keskittyminen kaupunkiseutujen sopimusliikenteeseen on yhtiön strategian mukaista. Hattulan mukaan ympäristötavoitteiden aiheuttama markkinamuutos suosii sähköbussiliikenteeseen satsanneita. Yhtiö on kasvattamassa sähköbussien määrä 230:een vuoden 2023 loppuun mennessä

– Valtion ja kaupunkien ilmastotavoitteisiin ja vastuullisuuteen kuuluu – onneksi – muun muassa joukkoliikenteen päästöjen vähentäminen, esimerkiksi liikenteen sähköistys tai muu vastaava puhtaan teknologian ratkaisu. Tähän olemme jo pitkään valmistautuneet omissa kalustohankinnoissamme, myös siksi, että haluamme olla tekemässä muutosta, josta hyödymme kaikki.

Hattula muistuttaa, että valtio-omisteisuus ei ole bussimarkkinoilla mikään poikkeus, vaan taustalla ovat yleensä joko valtionyhtiöt tai isot pääomasijoitusyhtiöt.

– Suomessa Capmanin omistama Koiviston Auto -konserni on selvästi suurin niin kaupunkiliikenteessä kuin koko bussimarkkinassakin. Pääkaupunkiseudun kaupunkiliikenteessä kansainvälinen Nobina on suurin.

Valtion ei kuulu toimia linja-autobisneksessä – Pohjolan Liikenteestä luovuttava

Pohjolan Liikenne vastaa Suomen Yrittäjille – "Olemme samalla viivalla kaikkien muidenkin toimijoiden kanssa"

Suomen Yrittäjät: Pohjolan Liikenne vääristää kilpailua Tampereella – "Valtion tulee alkaa valmistella myymistä"