Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereella listattiin ilmastomuutoksen vaikutuksia arkeen: yksi muokkaa jo ihmisten päivärytmiä – Ilmastoahdistus iskenyt nuoriin ikäluokkiin

Tampereen kaupunkiseudun asukkaiden mukaan heidän elämässä näkyviä ilmastonmuutoksen vaikutuksia ovat kuumuus, liukkaus, myrskytuulet ja ilmastonmuutoksen aiheuttama ahdistus.

Asia ilmenee kesä-heinäkuussa tehdyn Bongaa ilmastonmuutos -kyselyn tuloksista.. Kyselyyn vastasi 564 asukasta Tampereen kaupunkiseudun kahdeksasta kunnasta.

Kyselyn mukaan arjessa erityisesti koetut haasteet tai lisääntyneet ilmiöt ovat kuumuus (54 % vastaajista), vuotuisen keskilämpötilan muutos (43 %), liukkaus (40 %), ilmastonmuutokseen liittyvä ahdistus (39 %) ja voimakkaat tuulet tai myrskyt (38 %).

Asukkaita, jotka eivät koe ilmastonmuutoksen vaikuttaneen mitenkään oli 13 % vastaajista. Vähiten heitä oli nuorissa, alle 27-vuotiaissa vastaajissa (7 %) ja eniten 41–57-vuotiaiden vastaajien joukossa (16 %).

Kuumuuden kanssa kamppailevat mainitsivat usein tarpeen ostaa jäähdytyslaitteita tai keksiä asunnon viilentämiskeinoja.

Vastauksissa kerrotaan keskustan välttelystä hellekausina ja asioinnin ajoittamisesta päivän viileämpiin tunteihin aamuisin tai iltaisin. Osa kertoo pakenevansa kaupungin kuumuutta omalle tai varta vasten vuokratulle mökille.

Pysyviäkin muuttopäätöksiä voidaan tehdä kuumuuden takia: eteen tulee esimerkiksi muutto pohjoispuolen asuntoihin tai pohjoisempaan Suomeen. Avoimissa vastauksissa näkyy myös huoli varjostavien puiden ja paikkojen puutteesta tai vähentymisestä rakennetussa ympäristössä.

Ilmastonmuutokseen liittyvää ahdistusta kokevat erityisesti nuoret ja nuoret aikuiset. Alle 27-vuotiaista vastaajista ahdistuksen mainitsi 63 prosenttia ja 28–40-vuotiaista vastaajista 50 prosenttia. Suureen ikäluokkaan kuuluvista ahdistusta kertoi kokevansa 19 % vastaajista.

– Vastaajien mukaan ilmastoahdistusta helpottaa ilmastonmuutosta hillitsevien ja ympäristön kannalta kestävien tekojen ja valintojen toteuttaminen omassa arjessa ja kulutuksessa. Vastauksista näkyy, että ihmiset tekevätkin valtavasti asioita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi yksilöinä ja esimerkiksi luontokadon estämiseksi myös naapuriyhteisöissä. Monet asukkaat pyrkivät elämään kokonaisvaltaisesti kestävää elämäntapaa, Tampereen kaupunkiseudun kehittämispäällikkö Antti Lippo toteaa tiedotteessa.

Moni vastaaja kertoo liukkaista talvikeleistä ja siitä, kuinka kävely ja pyöräily on vaikeutunut jäätymis-sulamissyklien lyhentyessä ja tihentyessä. Lisäksi vastauksissa on mainintoja hengitystieoireiden lisääntymisestä ja pohdintaa muutosta tai asunnon valinnasta sen ilmansuunnan tai puiden suoman varjostuksen perusteella.

Kyselyyn vastanneet omakotitaloasujat kertovat puolestaan remontti- ja investointitarpeista ja toimenpiteistä, joilla on parannettu rakenteiden suojausta, sadevesien ohjausta, hulevesien hallintaa ja viistosateilta suojautumista sadeolosuhteiden muuttuessa.