Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolmannes tamperelaisista asuu liikennemelualueella – Suuri määrä kouluja ja päiväkoteja altistuu melulle päivittäin

Tampereen kaupungin ja Väyläviraston tuoreen meluselvityksen mukaan yli 30 prosenttia tamperelaisista asuu liikennemelualueella.

Tampereen kaupungin alueen asuinrakennuksista noin 18 prosenttia sijaitsee alueella, jolla ajoneuvo-, juna- ja raitiotieliikenteen aiheuttama yhteenlaskettu melun päiväaikainen keskiäänitaso ylittää 55 desibeliä (LAeq 7-22). Asukkaita näissä rakennuksissa on noin 74 000. Myös hoitolaitokset (36 prosenttia rakennuksista), oppilaitokset (41 prosenttia) ja päiväkodit (31 prosenttia) sijaitsevat usein melualueella.

– Pelkkä sijainti melualueella ei tarkoita sitä, että rakennuksen käyttäjät altistuisivat haitalliselle melulle. Rakennukset sijoitetaan nykyisin siten, että ne suojaavat taakse jäävää pihaa melulta. Myös itse rakennuksen ulkovaipan ääneneristävyyden täytyy olla melualueelle rakennettaessa riittävän hyvä, selventää ympäristötarkastaja Mirkka Anttalainen tiedotteessa.

Merkittävin melulähde Tampereen kaupungin alueella on katuliikenne; katuliikennemelun 55 desibelin päiväaikaisen keskiäänitason ylittävällä alueella sijaitsevissa rakennuksissa on asukkaita noin 62 000.

Maanteiden melualueella asukkaita on noin 10 000, rautateiden varsilla noin 1 600 ja raitiotien melualueella yli 1 000. Osa rakennuksista sijoittuu alueille, jossa melua tulee monesta eri lähteestä.

Myös yöaikaista altistumista selvitettiin. Asuntoja on liikennemelun yöaikaisen yli 50 desibelin keskiäänitason ylittävällä alueella vähemmän kuin päiväaikaisella 55 desibelin melualueella. Yöaikaisten haittojen tiedetään korostuvan erityisesti rautatien läheisyydessä.

Uusilla alueilla meluhaitat pystytään ehkäisemään tehokkaasti muun muassa rakennusten sijoituksella, hyvällä liikennesuunnittelulla ja rakennusteknisin keinoin. Vanhoilla alueilla tilanne on usein hankala, koska meluesteiden rakentaminen on kallista, eikä tilaakaan aina ole.

Päiväkotien ja koulujen pihojen melusuojaus on ollut Tampereen kaupungin prioriteettina jo pitkään, ja lähes kaikki nämä pihat onkin saatu suojattua merkittäviltä meluhaitoilta. Vuoden 2016 jälkeen kaupungin alueelle on toteutettu noin 2,3 kilometriä uusia meluvalleja ja noin 4,2 kilometriä uusia meluseiniä tai melukaiteita.

Meluselvityksen tuloksia käytetään meluntorjuntatoimien priorisointiin ja pohjatietona maankäytön suunnittelussa. Meluselvityksen pohjalta aloitetaan kaupungin seuraavan meluntorjunnan toimintasuunnitelman laadinta. Nykyinen meluntorjunnan toimintasuunnitelma koskee vuosia 2018–2022. Uusi laaditaan vuosille 2024–2028.

Vastaavat meluselvitykset tehdään tietokonemallinnuksena Euroopan suurimmissa kaupungeissa ja vilkkaimmilta liikenneväyliltä EU:n ympäristömeludirektiivin ohjaamana viiden vuoden välein.

Meluselvityksen tuloksia käytetään apuna maankäytön suunnittelussa, rakentamisessa ja meluntorjuntatoimien priorisoinnissa, jotta meluhaitat pystyttäisiin minimoimaan tiivistyvästä kaupunkirakenteesta ja lisääntyvästä liikenteestä huolimatta.