Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkanmaalainen arboristi kipusi neljänneksi puukiipeilyn MM-kisoissa – ensimmäisenä suomalaisena finaalissa

Pirkamaalla työskentelevä arboristi Hilla Kyrö ylsi ensimmäisenä suomalaisena puukiipeilyn maailmanmestaruuskilpailun finaaliin. Kyrö sijoittui lopulta naisten sarjan neljänneksi. Kilpailuun osallistui yhteensä 83 arboristia ympäri maailmaa. Naisten sarjan voiton vei Josephine Hedger Iso-Britanniasta ja miesten sarjan Barton Allen-Hall Australiasta.

Kuluva vuosi on ollut Kyrölle voitokas, sillä hän nappasi toukokuussa puukiipeilyn naisten sarjan Suomen mestaruuden. Maailmanmestaruuskisoissa miesten sarjassa kilpaillut Suomen mestari Juuso Valima ylsi sijalle 34. Kyrö valmistui arboristiksi eli puiden hoitajaksi vasta kaksi vuotta sitten, mutta on kehittynyt nopeasti yhdeksi maailman huipuista. Kyrö työskentelee Pirkanmaalla.

Alkuerän tehtävissä mitattiin kilpailijoiden tekniikkaa, taitoa ja nopeutta. Finaalissa puolestaan suoritettavana oli yksi laajempi tehtäväkokonaisuus. Kisa-areenana toiminut Fælledparken on Kööpenhaminan suurin puisto, jossa kasvaa paljon vanhoja ja kookkaita puita.

Kyrön sijoitus on merkittävä pienelle, mutta kasvavalle puunhoitajien ammattikunnalle. Suomessa on tällä hetkellä hiukan vajaa 300 arboristitutkinnon suorittanutta puunhoitajaa. Arboristit työskentelevät kaikissa puiden elinkaareen liittyvissä tehtävissä aina suunnittelusta istutukseen, leikkuisiin, tuentoihin ja poistoihin asti. Arboristit tekevät myös puiden kuntoarvioita ja toimivat asiantuntijoina puuston arvon määrittämisessä.

Kiipeilykilpailujen tarkoitus on kehittää arboristien ammattitaitoa ja tarjota näkymiä parhaisiin kiipeily- ja työtekniikoihin.