Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistöliitto: Energian hinta kiihdytti asumiskustannuksia Pirkanmaalla – Näissä kunnissa hinnat nousivat eniten

Asumiskustannukset ovat nousseet vuoden aikana roimasti Valkeakoskella, Lempäälässä ja Nokialla. Kuluvan vuoden syyskuussa asuminen kallistui edellä mainituissa kunnissa 7,5–9 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen.

Muutos käy ilmi Suomen Kiinteistöliiton toteuttamasta Indeksitalo 2022 -asumiskustannusvertailusta, jossa on mukana kahdeksan Pirkanmaan kuntaa.

Nopeimmin asuminen kallistui Valkeakoskella, jossa kaukolämmön hintaa korotettiin joulukuussa ja helmikuussa, yhteensä lähes 15 prosentia. Kaukolämmön energiahinta nousi myös Lempäälässä yli 11 prosenttia ja Nokialla energian hinnan ja perusmaksujen yhteisvaikutus nosti kustannuksia 10 prosenttia.

Kaukolämpötariffeihin tuli reilun 4 prosentin korotukset myös Sastamalassa ja Kangasalla. Tampereen Sähkölaitoksen toimialueella korotus jäi vajaaseen kahteen prosenttiin.

Pirkanmaan vertailukunnissa vesimaksujen kehitys oli vaihtelevaa. Tampere, Pirkkala ja Valkeakoski pitivät vesimaksut ennallaan. Muissa kunnissa vesi ja jätevesitaksoihin tehtiin 3–4,5 prosentin korotuksia. Ylöjärven vesitaksa säilyi koko valtakunnallisen vertailun kalleimpana. Ylöjärveläisen indeksitalon asukkaan vesikustannus on hieman yli euron neliötä kohti kuukaudessa valtakunnan keskiarvon ollessa 72 senttiä/m2/kk.

Viime syksynä ei missään Pirkanmaan kunnassa tehty korotuksia vakituisten asuinrakennusten tai tonttien kiinteistöveroprosentteihin.

Valtakunnallisestikin kiinteistöveroihin tehtiin muutoksia vain harvoissa kunnissa. Pirkanmaan kunnista Tampere on veroprosenttien osalta ankarin kiinteistöverottaja.