Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KHO antoi päätöksen Mustan Barbaarin äidin ja siskon raudoittamiseen johtaneessa tilanteessa – poliisi menetteli syrjivästi

Korkein hallinto-oikeus on laittanut päätöksessään pisteen asialle, joka sai paljon huomiota heinäkuussa 2016. Tuolloin rap-artisti Mustan Barbaarin äiti ja sisko pysäytettiin valvontatoimia varten Helsingissä. KHO katsoo päätöksessään, että siviilivaatteisiin pukeutunut poliisipartio menetteli tilanteessa syrjivästi.

Naiset olivat kävelemässä yöaikaan Helsingin keskustassa, kun siviiliasuinen poliisipartio pysäytti heidät ja pyysi nähtäväksi henkilöllisyystodistukset. Naiset kieltäytyivät näyttämästä niitä ja yrittivät poistua paikalta. Naiset laitettiin lopulta käsirautoihin. Henkilöllisyystodistuksista kävi ilmi, että molemmat ovat Suomen kansalaisia.

KHO katsoi päätöksessään, että poliisin suorittamalla katuprostituutiovalvonnalla oli lakiin perustuva hyväksyttävä tavoite. Poliisilla oli myös hyväksyttävä syy kiinnittää huomiota naisiin ja heidän seurassaan olleeseen mieheen. KHO:n mukaan siinä vaiheessa menettely oli kuitenkin mennyt pieleen, kun potentiaaliseksi asiakaskontaktiksi tulkittu mies poistui naisten seurasta. Poliisi ei KHO:n mukaan enää voinut päätellä tilanteen liittyneen seksin myymiseen.

Oikeuden mukaan poliisi ei ollut myöskään selvittänyt, että sen saama vihjetieto katuprostituutiosta olisi liittynyt kyseisiin naisiin tai heitä muuten kuin ihonvärin puolesta muistuttaviin henkilöihin.

KHO katsoo, että naisia syrjittiin yhdenvertaisuuslain vastaisesti. Samalla kumoutui päätös, jonka mukaan naisten valikoitumisessa poliisipartion valvontatoimien kohteeksi ei ollut kyse syrjinnästä.