Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mahdollinen sähkökatkomenettely: Kuka maksaa, jos asiakkaalla menee jokin laite katkon takia rikki?

Tampereella saatetaan tulevana talvena katkaista sähköt kokonaisista kaupunginosista parin tunnin pätkissä mikäli sähköpula yltyy äärimmäiseen tilanteeseen asti.

– Sähkökatkot pyritään sellaisessa tilanteessa kohdentamaan niin, että ne aiheuttaisivat mahdollisimman vähän haittaa yhteiskunnan toiminnalle eli kohdennetaan pääosin kotitalouksiin. Katkot joudutaan kuitenkin toteuttamaan käytännön syistä lähes kaupunginosatasolla, joten niiden piiriin osuu väistämättä myös palveluita, kauppoja ja teollisuutta.

Sähköt olisivat yksittäiseltä asiakkaalta poikki kaksi tuntia, jonka jälkeen ne palautusivat vähintään neljäksi tunniksi säännöstelyn jatkuessa toisilla asiakkailla, kunnes kierros tulisi taas täyteen ja alkaisi alusta.

Lähes jokainen alan asiantuntijakin on aivan uuden edessä eikä selkeitä vastauksia ole. Yksi mahdollisuus on harjoitella sähkökatkomenettelyä nyt, kun ulkona on vielä lämmin.

– Se on keskusteluissamme, Tampereen Sähköverkon toimitusjohtaja Petri Sihvo kertoo.

Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen otti keskiviikkoaamuna medialle järjestetyssä energiatilanteen ajankohtaiskatsauksessa, että jos sähkokatkomenettelyn aikana asiakkaalta menee jokin laite rikki, joutuu asiakas sen itse korvaamaan.

– Mutta jos harjoittelisimme katkoa ja jollain menisi jotain rikki, niin korvausasia onkin ihan eri kysymys, Laitinen sanoo.