Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Kappas vaan, taisin olla 50 vuotta sitten aikaani edellä” – Hankkeelle naureskeltiin vuosia, kun Pekka Paavola oli mukana tuomassa ydinvoimaa Kaupin Pirunvuoreen jo 1970-luvun alussa

Tampereelle ehdotetaan pienydinvoimalaa. Kaupungin johto suunnitteli voimalaa Kauppiin jo 50 vuotta sitten.

Tuore valtuustoaloite pienydinvoimalan käyttöönoton harkitsemisesta Tampereella ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun ydinvoimalaitosta puuhataan kaupunkiin.

– Totean nyt, että kappas vaan, taisin olla 50 vuotta sitten aikaani edellä, Tampereen kaupunginjohtajana vuosina 1969–85 toiminut Pekka Paavola naurahtaa.

Paavola muistelee, miten kaupunginisät pohtivat vuonna 1972 ”maailman kehityksen etenevän siihen, että atomivoima voidaan ottaa käyttöön hyödyllisesti myös yhdyskuntien lämmityksessä.”

– Totesimme, että periaatteessa meidän kannattaa se huomioida, hän sanoo ja muistuttaa, että kaupunginhallituksen suunnittelujaoston jäsenet eivät suinkaan olleet asiantuntijoita ydinvoiman suhteen.

Pekka Paavola aprikoi, mikä olisi paras paikka pakettiydinvoimalalle ja päätyi maallikon ajatusmallilla sijaintiin kallion sisässä. Silloin mieleen tuli Kaupin Pirunvuori.

– Pirunvuoren hyvä puoli oli sekin, että se oli lähellä Naistenlahden voimalaitosta, joten olisi ollut mahdollista louhia tunnelikäytäväputki Pirunvuoren ja Naistenlahden välille. Kaupin voimala olisi ollut helppo yhdistää kaupungin muuhun lämpöverkostoon, Paavola perustelee 50 vuoden takaisia pohdintojaan.

– Tärkeä tekijä minun maallikon silmin oli myös se, että koska ydinvoimalan lähellä pitää olla paljon jäähdytysvettä, olisi sijainti Näsijärven vieressä ollut luonnollinen, mies jatkaa.

Pirunvuoren ydinvoimalapaikka merkittiin yleiskaavaan. Se poistui sieltä jo seuraavassa tarkistuksessa neljän vuoden kuluttua.

– Asialle naureskeltiin. Kukaan ei uskonut vakuuttelujani pakettiydinvoimalan toimivuudesta, Pekka Paavola kertoo.

Hän seuraa sivusta Tampereen tuoreinta aloitetta pienydinvoimalan paikan selvittämisestä.

– Pienydinvoimaloitahan suunnitellaan nyt muun muassa Englantiin ja Saksaan, Tampereen pitkäaikainen kaupunginjohtaja toteaa.

Pienydinvoimalaksi lasketaan noin kymmenen kertaa suurvoimaloita pienemmät reaktorit.

Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto LUT laati keväällä 2022 valtioneuvoston tilauksesta selvityksen pienten modulaaristen ydinreaktoreiden rakentamisesta Suomeen.

LUT-yliopiston professori Juhani Hyvärinen totesi tiedotteessa, että lähiydinvoima on toimitusvarmaa ja sellaisenaan tärkeä osa tulevaisuuden energiajärjestelmää.