Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sairauspoissaolojen määrä nyt huipussaan – Tiedätkö, paljonko sairas saa Suomessa Kelan päivärahaa?

Suomalaiset sairastavat nyt enemmän kuin aikoihin. Esimerkiksi työpaikkojen sairauspoissaolot ovat kuluvan vuoden alkupuolella kohonneet korkeammalle kuin koronapandemiaa edeltävänä aikana.

Tämä käy ilmi Mehiläisen työterveysasiakkaiden sairauspoissaolodatasta.

Alkuvuoden aikana alkaneista sairauspoissaoloista kertyi kymmenen prosenttia edellisvuotta enemmän poissaolopäiviä työntekijää kohden.

Alle kolmen päivän poissaolojaksojen määrä on kasvanut lähes viidenneksen, kun taas pitkät, yli kolmen kuukauden poissaolot ovat aiempien vuosien tapaan laskussa.

– Erityisesti 4–10 päivän poissaoloja alkoi yli 2,5-kertaisesti enemmän alkuvuoden 2022 aikana edellisvuoteen nähden. Tämä johtui merkittävästä korona- ja muiden hengitystieinfektioiden aiheuttamien sairauspoissaolojen kasvusta. Näistä syistä johtuvat poissaolot moninkertaistuivat, kertoo johtava työterveyslääkäri Sirkku Martti Mehiläisen tiedotteessa.

Mielenterveyden syyt ovat kolmanneksi yleisin syy sairauspoissaoloille hengitystieinfektioiden sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien lisäksi. Myös sairauspoissaololle mielenterveyssyyn takia jääneiden henkilöiden määrä on edelleen kasvussa, mutta selvästi maltillisemmin kuin vuosien 2020–2021 aikana.

– Vaikka pandemia on hellittänyt, maailmantilanteen epävakaus ruokkii edelleen huoliajattelua ja mielen kuormittumista, mikä näkyy vastaanotoilla. Uniongelmat, ahdistusoireet ja masennus ovat edelleen tavallisimmat diagnoosit työterveyden mielenterveyskäynneillä, Sirkku Martti kertoo tiedotteessa.

Mielen viestejä voivat olla vaikkapa ärtynyt, itkuinen tai väsynyt olo tai keskittymisen vaikeudet. Näitä usein siirretään syrjään ajattelematta asian juurisyytä. Usein vasta isommat fyysiset oireet, kuten rytmihäiriöt, pahat päänsärkykohtaukset ja muut kiputilat pysäyttävät – ja samalla usein myös pelästyttävät.

Kelan maksamat sairauspäivärahat ovat vuodessa kasvaneet noin 37 miljoonaa euroa. Kun vielä vuonna vuonna 2020 päivärahoja maksettiin 818,7 miljoonaa euroa, oli kokonaissumma viime vuonna jo 855,6 miljoonaa euroa.

Vuonna 2021 sairauspäivärahaa sai Kelan tilastojen mukaan vuoden mittaan 305 000 suomalaista. Heidän määränsä kasvoi vuodessa 10 000 henkilöllä.

Päivärahan keskimääräinen suuruus oli noin 58 euroa vuorokaudelta. Vuotta aiemmin keskimääräinen päiväraha oli 56,40 euroa. Päiväraha maksetaan jälkikäteen maksukausittain. Ensimmäinen erä maksetaan kuuden arkipäivän ja seuraava 25 päivän jälkeen.