Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väitöskirja: Vanha TTY:n väki on yhä huolissaan tekniikan asemasta yhdistyneessä Tampereen yliopistossa

Tekniikan aloilla ollaan yhä huolissaan siitä, että Tampereen yliopistofuusio uhkaa tekniikan identiteettiä, kertoo tuore väitöskirja.

Tampereen yliopistofuusiosta on uutisoitu laajasti ja erityisesti entisen Tampereen yliopiston näkökulma on ollut vahvasti esillä mediassa.

Keskustelu on koskenut muun muassa yliopiston mainetta ja brändiä, teknologiateollisuuden roolia uuden yliopiston hallituksessa sekä yliopiston säätiömuotoa.

FM, HM Tea Vellamon käsittelee hallintotieteen alan väitöskirjassaan Tampereen yliopistofuusiota tekniikan alojen ja entisen Tampereen teknillisen yliopiston toimijoiden näkökulmasta.

Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyivät vuonna 2019.

Vellamon mukaan Tampereen teknillisen yliopiston ja tekniikan alojen näkökulma on jäänyt vähemmälle huomiolle sekä uutisoinnissa että tutkimuksessa.

Tutkimuksen tulosten perusteella identiteetti oli entisellä Tampereen teknillisellä yliopistolla yhtenäinen ja tieteenalojen väliset erot eivät korostuneet.

Tämä kävi ilmi yliopiston johdon haastatteluista sekä uuden yliopiston tiedekuntarakennetta koskevasta kyselyaineistosta. Tekniikan alojen yhtenäisyys korostui entisestään yhdistymisprosessin aikana.

Teknillisen yliopiston organisaatioidentiteetille keskeistä ominaisuuksia olivat yrittäjämäisyys ja tiiviit yhteydet teollisuuteen.

Tampereen teknillinen yliopisto kuvattiin myös hyvin organisoiduksi ja johdetuksi ja sen tieteellinen tutkimus kansainväliseksi ja diplomi-insinööritutkinnot arvostetuiksi.

– Piirteet koettiin positiivisiksi tekniikan alaloilla ja niiden toivottiin säilyvän myös yhdistyneessä yliopistossa, Vellamo toteaa tiedotteessa.

Tea Vellamo on koulutukseltaan filosofian maisteri ja hallintotieteiden maisteri. Hän työskentelee erityisasiantuntijana Fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaivassa (PREIN) Tampereen yliopiston tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnassa.

Hän on työskennellyt pitkään sekä entisen Tampereen yliopiston että Tampereen teknillisen yliopiston opetuksen ja tutkimuksen tukitehtävissä.

Väitöskirja Technical Identities in a University Merger – Organisational, Disciplinary and Individual Perspectives tarkastettiin perjantaina 2. syyskuuta.