Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Poliitikon tehtävä ei ole sanoa, mikä hoito on kenellekin ok”

Tamperelaispoliitikko halusi lisää tietoa kaupungin huumehoidosta. Hän päätti tehdä siitä kyselyn itse.

Halusin selvittää, mitä meillä tehdään, mitä pitäisi tehdä paremmin ja millä on saavutettu hyviä tuloksia. Näin kertoo tamperelaispoliitikko Perttu Jussila (vihr.), joka teki viime vuonna kyselyn huumeiden ongelmakäyttäjille, käyttäjien läheisille sekä tamperelaisille päihdetyöntekijöille.

Yhteensä verkkokyselyyn tuli reilu 700 vastausta, joista 37 käyttäjiltä, 246 läheisiltä ja 81 työntekijöiltä. Jokaiselle ryhmälle oli hieman erilainen kyselylomake.

– Kiinnosti, että kun lain mukaan huumeiden ongelmakäyttäjien läheisille on tarjottava tukea, että onko tuen tarvetta kysytty ja onko sitä saatu. 80 prosenttia vastauksista oli, että ei ole saanut. Suuri osa ei ollut edes tietoinen siitä.

Jussilan kysely ei ole tieteellinen tutkimus. Sitä levittivät hänelle tutut päihdetyöntekijät ja lisäksi kyselyä jaettiin erilaisissa sosiaalisen median ryhmissä. Jussila myös lähetti kyselyn kuntoutuskeskuksiin.

– Toki on hyvä tiedostaa, että kaikki eivät ole netin äärellä eivätkä pääse nettiin käsiksi.

Poliittisen päätöksenteon pitäisi kuitenkin pohjautua tiedolle eikä mutulle.

Jussilan motivaatio kyselyn tekemiseen lähti halusta tietää lisää.

– Olen ollut sosiaali- ja terveyslautakunnassa vuodesta 2017 ja huumeet ovat olleet tapetilla jatkuvasti. Päätin, että alan selvittää asiaa enemmän, Jussila kertoo.

– Itselläni ei ole päihdetaustaa eikä lähipiirissä ole ollut. Ajattelen, että poliittisen päätöksenteon pitäisi kuitenkin pohjautua tiedolle eikä mutulle.

Jussila kertoo, ettei hänellä itsellään ole vahvaa kantaa esimerkiksi siihen, millaista hoitoa pitäisi tarjota. Tampereella on ollut esillä muun muassa korvaushoidon ja lääkkeettömän hoidon vastakkainasettelu.

– Pidän keskustelua lähtökohtaisesti tosi outona. En ajattele, että poliitikon tehtävä on sanoa, mikä hoito on kenellekin ok vaan poliitikon tehtävä on taata resurssit siihen, että pystymme vastaamaan yksilökohtaisiin tarpeisiin, Jussila sanoo.

Se, mikä Jussilan kyselyssä nousi esiin kaikissa vastaajaryhmissä, oli ihmisten kohtaaminen palveluissa. Jussilan mukaan päihdetyötä tekevät nostivat esiin sen, etteivät he voi käyttää riittävästi aikaa ihmisiin. Toipuneet taas kertoivat, että yksittäinen merkittävä tekijä hoitomuodosta riippumatta on ollut suhde omahoitajaan ja se, miten on otettu vastaan ja onnistuttu motivoimaan hoitopolulla.

– Läheisillä se, että kun on kohdeltu kuin spitaalista palveluissa. Huume- ja päihdeongelmiin liittyy niin vahvoja stigmoja siitä, että se olisi oma vika, Jussila sanoo.

– Se, miten ihmiset kohdataan palveluissa, on selkeä punainen lanka siihen, että voidaan saada parempia tuloksia.

Vaikka Jussila teki kyselyn saadakseen tietoa itselle, tarkoitus oli hyödyntää niitä myös laajemmin. Jussilan mukaan kyselyä on hyödynnetty Tampereen päihdepalveluiden tiekartan taustamateriaalina.

– Lisäksi olin viime vuonna jäsenenä huumehoidon kehittämisen työryhmässä ja sinne pystyin tuomaan huomioita.