Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suojeluväki vaatii: Suomeen perustettava eläimille tarkoitetut karanteenitilat – MTV: Kolmea passitonta ukrainalaiskoiraa uhkaa nyt Suomessa lopetus

Eläinten maahantuontikysymyksissä kipeä ongelma on karanteenitilojen puute, korostaa Helsingin eläinsuojeluyhdistys tiedotteessaan.

Jos Suomeen tuotavan eläimen papereissa on puutteita tai epäselvyyksiä, Hesyn mukaan mahdollisuutta tilanteen korjaamiseen ei tällä hetkellä käytännössä ole, vaan eläin – myös nuori ja terve eläin – on joko palautettava lähtömaahan tai lopetettava.

Viikonloppuna MTV uutisoi kolmesta, Ukrainasta tuodusta amerikancockerspanielista, joita uhkaa nyt lopetus. Tuontiehdot täyttyvät, eli koirat on sirutettu, ne ovat saaneet rabiesrokotukset, niille on tehty vasta-ainetestit ja ne on loislääkitty, Hesy mainitsee tiedotteessaan.

Tullin mukaan ongelma on, että nämä tiedot on merkitty viralliseen ukrainalaiseen todistukseen. Koska koirat jouduttiin tuomaan sotaa käyvästä maasta Suomeen Puolan kautta, ne tarvitsevat Tullin tulkinnan mukaan EU-passin, johon tuontiehdot on merkitty.

Tällaisen asiakirjan saaminen olisi mahdotonta, koska toimenpiteet on tehty Ukrainassa, eikä muu kuin toimenpiteet tehnyt eläinlääkäri voi todistaa niitä tehdyiksi.

Koirat on siis joko palautettava lähtömaahan tai ne lopetetaan – koska tarvittavat tiedot ovat väärällä asiakirjapohjalla, Hesy muistuttaa.