Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kriisien keskellä tarvitaan kekseliäisyyttä, ratkaisuja ja vankkaa tulevaisuususkoa" – Tampereen yliopiston neljäs vuosi starttasi

Tampereen yliopisto vietti neljännen lukuvuotensa avajaisia maanantaina Hervannan kampuksellaan. Rehtori Mari Walls korosti puheessaan yliopistojen roolia kriisien yli selviytymisessä ja peräänkuulutti hallituskausien yli ulottuvaa näkymää tutkimuksen ja koulutuksen rahoitukseen.

– Elämme koronapandemian, sään ääri-ilmiöiden ja Venäjän hyökkäyksen vaikutusten leimaamassa epävarmuuden maailmassa, mutta silloin jos koskaan tarvitaan kekseliäisyyttä, ratkaisuja ja vankkaa tulevaisuususkoa. Tähän yliopisto instituutiona antaa hyvät eväät sekä luotettavan tutkimukseen perustuvan tiedon tuottajana että koulutus- ja sivistystehtävänsä kautta, sanoi rehtori Mari Walls avajaispuheessaan.

Walls totesi pandemia-ajan eristäytymisineen lisänneen henkistä kuormitusta erityisesti opiskelijoilla. Opiskelijoiden hyvinvointia edistetään monin keinoin.

Wallsin mukaan Tampereen yliopiston talous näyttää neljäntenä toimintavuonna asettuvan tasapainoon.

– Talouden suurimmat epävarmuustekijät ovat tällä hetkellä yliopiston ulkopuolella. Yliopistot odottavat istuvalta hallitukselta vahvaa ja yli hallituskausien ulottuvaa sitoutumista tutkimukseen ja koulutukseen. TKI-toiminnan osalta valmistelussa oleva rahoituslaki turvaisi pitkäjänteistä näkymää julkisen rahoituksen osalta.

Avajaisten juhlapuhuja, Pirkanmaan hyvinvointialueen konsernipalvelujohtaja Juhani Sand totesi tutkimuksen ja koulutuksen tavoitteiden olevan hyvinvointialueelle ja korkeakouluyhteisölle yhteisiä.

– On tärkeää, että pystymme muutoksessa turvaamaan tieteellisen tutkimuksen, palvelutuotannon ja koulutuksen tiiviin yhteistyön ja suuntaamaan tutkimusta myös koko integroituneen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän tarkasteluun, Sand sanoi.

– Hyvinvointialueuudistus tulee käytännössä jatkumaan vuosia. Tampereen yliopistossa, jos missä, tiedetään, mitä isot fuusiot vaativat. Ne eivät ole välttämättä pelkkää ruusuilla tanssimista, mutta ne ovat parhaimmillaan maailmanluokan innovaatioita, joista käydään ottamassa mallia.

Tampereen ylioppilaskunta TREY:n puheenjohtaja Aleksi Niemi muistutti puheessaan opiskelijoita armosta itseään kohtaan ja harhailusta, jotka voisivat lohduttaa opiskelun aloituksen jännityksessä.

– Itsestään ei kannata antaa 110 prosenttia, vaan usein 80 prosenttia on aivan tarpeeksi ja kestävämpää pitkällä juoksulla. Ole itsellesi armollinen ja ota asioihin aikaa, ne yleensä järjestyvät sillä.

Tampereen yliopisto on lähes 22 000 opiskelijan ja 4 200 työntekijän yhteisö. Yhteisöön kuuluu 4 000 ulkomaalaista opiskelijaa ja työntekijää, jotka edustavat yli 110 kansallisuutta. Opintonsa aloittavia on tänä syksynä runsaat 3 500.

Juhlassa julkistettiin Tampereen yliopiston Vuoden alumni. Hän on Ulkopoliittisen instituutin johtaja, politiikantutkija Mika Aaltola.