Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikonen suomii valtion budjettiesitystä: Mihin unohtuivat Tampereen henkilöratapihan eurot – "Liikenneinvestointien suuntaaminen näin voimakkaasti Itä-Suomeen on lyhytnäköistä"

Hallituksen vuoden 2023 talousarvioesitys sisälsi paljon hyvää, mutta ei vie eteenpäin esimerkiksi Tampereen seudun liikenteen kehittämistä tai tue kansainvälisten osaajien houkuttelua, katsoo Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok) Tampereen kaupungin lähettämässä tiedotteessa.

Ikosen mukaan hyvää budjettiesityksessä ovat esimerkiksi energiakriisiin liittyvät teot, joilla pyritään helpottamaan korkeista sähkölaskuista kärsivien arkea.

– Ongelma kuitenkin on, että budjettiesitys ei katso riittävästi tulevaan. Uupumaan jäivät esimerkiksi Tampereelle ja koko Suomelle tärkeä Tampereen henkilöratapihan kehitys. Euroopan unioni oli hankkeelle jo tukea myöntänyt, ja EU-rahoituksen täysimääräinen hyödyntäminen vaatisi myös valtion mukaantuloa. Liikenneinvestointien suuntaaminen näin voimakkaasti Itä-Suomeen on lyhytnäköistä ottaen huomioon, että Suomen kasvu rakennetaan suurissa kaupungeissa, pormestari Anna-Kaisa Ikonen sanoo tiedotteessa.

Tampereen henkilöratapiha on Suomen vilkkain henkilöliikenteen vaihtoasema. Henkilöratapihan uudistaminen on Väyläviraston kiireellisimpien hankkeiden listalla ja kytkeytyy kiinteästi koko Tampereen asemanseudun ja pääradan kehittämiseen.

Hallitus myös leikkaa kaupungeille suunnattua Talent Boost -rahoitusta kahdella miljoonalla eurolla. Se on kaksi kolmasosaa edellisen vuoden kokonaisrahoituksesta.

Rahoitus on suunnattu Suomen viidelle suurimmalle kaupungille, jossa on eniten vieraskielistä väestöä. Tämä tarkoittaa, että valtion rahoitus kansainvälisten osaajien houkutteluun ja kansainvälisen työvoiman liikkuvuuden edistämiseen hiipuu aluetasolla.

Tampere on käynnistänyt Talent Boost -rahoituksella International House Tampereen toiminnan ja vienyt eteenpäin osaavan työvoiman saatavuuden turvaamista alueella.

– Hallitus toimii päätöksellään vastoin hallitusohjelman linjauksia kansainvälisen työvoiman lisäämisestä Suomeen ja kansainvälisten opiskelijoiden työllistymisen edistämisestä. Kansainvälisten osaajien ja vieraskielisen väestön määrän kasvu on nimenomaan suurten kaupunkien kysymyksiä ja sitä kautta olennaisia koko maan tulevalle kehitykselle ja osaajien saatavuudelle, Ikonen sanoo.

Tilapäisen suojelun piiriin kuuluvat ukrainalaiset ovat saamassa kotikuntaoikeuden sekä pääsyn työllisyyden edistämisen kuntakokeilun piiriin jo ennen kotikuntaoikeutta, mitä Tampere pitää hyvänä päätöksenä, sillä se laajentaa ukrainalaisten oikeutta palveluihin.

Toistaiseksi Tampereelle on epäselvää, miten kuntakokeiluun siirtyvien henkilöiden palvelut rahoitetaan ennen kotikuntaoikeutta ja osoittaako hallitus lisäresursseja ukrainalaisten työnhakija-asiakkaiden palveluiden järjestämiseksi kuntakokeiluissa.

– Kyse on merkittävästä määrästä uutta asiakaskuntaa, sillä esimerkiksi Pirkanmaalla tällä hetkellä oleskelevista noin 1 400 ukrainalaisesta noin 60 prosenttia on työikäisiä ja hyvin todennäköisesti kuntakokeilun palveluiden piirissä ensi vuoden alusta alkaen, Ikonen arvioi.