Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perheenäiti Lotta, 35, syynää sähköpörssiä päivittäin: "Hallituksen ei tule ainakaan laskea sähkön hintaa"  – Pentti, 89, uskoo kriisin menevän pian ohi

89-vuotias Pentti Sairanen tekee puutarhatöitä määrätietoisin ottein Veräjämäen Runoilijankujalla. Eurooppaa ravisteleva sähkökriisi on tosin hidastanut töiden etenemistä. Sairanen ei käytä tällä hetkellä laturia vaativia työkoneita.

– Vaihdoin lehtipuhaltimen haravaan. Tässähän saa samalla hyvää liikuntaa, hän iloitsee.

Muuten Sairasen arki ei ole vielä muuttunut, vaikka sähkön hinta nousee lokakuussa ainakin 50 prosenttia.

– Kaikki on toistaiseksi entisellään. Kyllä tässä vähän katselee, mitä laitteita pitää kotona päällä. Saunomista emme ole vähentäneet. Sähkölasku on noin 200 euroa. En muista varmaksi, miten usein se tulee.

Sairanen ei pidä sähköpulaa ja hinnannousua huolestuttavana ilmiönä.

– Uskon, että tästä selvitään. Näitä on ollut ennenkin ja aina on selvitty. Olen jo tottunut.

Myös kerrostalokolmiossa asuva Eero Laine, 78, uskoo hinnannousun olevan väliaikaista. Hänkään ei ole kovin hyvin perillä sähkölaskunsa sisällöstä.

–  Täytyy kyllä tarkemmin katsoa, mitä sähkölaskussa lukee. Yleensä katsoin vain summan, Oulunkylässä asuva Laine kertoo.

Säästö olla jopa muutamia satoja euroja kuukaudessa.

Veräjämäessä asuva Lotta Stenman, 35, lukee sähkölaskun tiedot nykyään hyvin yksityiskohtaisesti.

– Ennen meillä ei ollut näin tarkkaa käsitystä sähkön hinnasta. Meillä on pörssisähkö ja seuraamme nyt hintaa päivittäin. Astiat ja pyykit pestään yöllä, kun hinta voi olla vain muutamia senttejä kilowattitunnilta. – Hallituksen ei tule ainakaan yleisesti laskea sähkön hintaa. Se ei vähennä kulutusta ja voi pahentaa kriisiä. Tuki tulisi kohdentaa paremmin pienituloisiin ja sähkölämmittäjiin, Stenman sanoo.

Nelihenkisen perheen sähkölasku on tänä vuonna lähes kaksinkertaistunut. Stenman näkee sähkökriisissä monta hyvää asiaa.

– Koen tämän hyvänä energian kulutuksen ja vihreän siirtymän kannalta.

Helen tiedotti keskiviikkona kaukolämmön hintaan tulevista korotuksista. Niiden vaikutus yltää lokakuusta kevääseen saakka ja on energiamaksun osalta keskimäärin 17 prosenttia. Vuosi sitten korotus oli lähes 30 prosenttia.

Stenman sanoo, ettei kaukolämpölaskuun voi vaikuttaa samalla tavalla kuin sähköön.

–  Olemme ympäristötietoisia ja pitäneet asunnossa 19 asteen lämpötilaa.

19 astetta pidetään yleensä normaalin sisälämpötilan rajana, jonka alle lämpöä ei kannata laskea.

Pentti Sairanen asuu pienkerrostalossa 76 neliön asunnossa.

– Meillä on kaukolämpö, mutta tuossa vieressä on useassa talossa sähkölämmitys.

Myös kantakaupungissa on useita asuntoja, joissa maksetaan kaukolämmön sijaan suorasta sähkölämmityksestä.

Muun muassa Alppilassa on useampia kerros- ja puutaloja, joissa kotia voi lämmittää myös puulla.

– Kakluuni on kuin 2,5 metriä korkea patteri. Se on hämmentävän tehokas. Talvella kovilla pakkasilla kaksi pesällistä pitää kodin lämpimänä. Leudommalla säällä riittää yksi. Olemme päättäneet, että ensi talvena käytämme kakluuneja sähkölämmityksen sijaan niin paljon kuin mahdollista. Jos saamme puuta halvalla maalta, voi säästö olla kovilla pakkasilla jopa muutamia satoja euroja kuukaudessa, Alppilassa asuva perheenäiti kertoo.

Veräjälaaksossa vuokra-asunnossa asuva Harri Lehen, 59, pitää mahdollisena, että jatkossa ruokaostoksia täytyy katsoa kaupassa tarkemmin, jotta rahat riittävät.

– Kyllä isompi sähkölasku voi tehdä ison loven arjen talouteen. Valtio voisi tukea ainakin eläkeläisiä, jotka joutuvat koville. Kotona vaimo hoitaa sähkölaskuun liittyvät asiat. Pitää kyllä ottaa nyt itseään niskasta kiinni. Olemme vasta aloittaneet keskustelun sähkön kulutuksesta, enkä tiedä mihin kaikkeen se vaikuttaa.

Veräjämäkeläisen Heimo Kanteleen ajatukset ovat ydinvoimassa.

– Tässä on nyt hyvä odottaa, että Olkiluoto 3 alkaa jauhaa energiaa.

7.9. klo 7.40. Tarkennettu Stenmanin sähkön hintaa koskevan kommentin asiayhteyttä. -