Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Keikka-arvio | Stam1na laittoi sirkkelillään vipinää jalkoihin Pakkahuoneen perjantai-illassa – Katso kuvat!

Pakkahuone helli manselaista metalliväkeä perjantaina, kun Sirkkeli Tourilla oleva Stam1na saapui tanssittamaan yleisöä alkavan viikonlopun kunniaksi.

Illan aloitti kuitenkin lappeenrantalaisnelikko Susivainaa. Yhtye toimi hyvänä aloituksena raskaudessaan illalle, saaden ainakin salin etuosassa niskat verryteltyä pään pyörityksellä illan pääesiintyjää varten. Susivainaan naislaulaja Kaisu Kärri päästeli melko vakuuttavasti sekä puhtaat lauluosuudet että örinät. Hyvin lähtivät sekä raskaammat kappaleet kuten Saastaa että se illan ainoa slovari eli Jää, jossa kuultiin myös Kärrin poikkihuilusoolo. Susivainaalta on ilmestynyt vastikään omakustanteena yhtyeen toinen albumi Noutaja, joka kannattaa ehdottomasti ottaa haltuun.

Stam1na päästi itsensä irti täsmällisesti ennakkoon ilmoitettuun aikaan iltayhdeksältä, joka olikin miellyttävän aikainen aloitusaika. Kaltaiseni vanhukset pääsivät ajoissa kotiin nukkumaan ja bilekengillä varustettu yleisönosa ehti vielä sopivasti Tampereen yöhön. Väkevänä aloituksena keikalle toimi Stam1nan ensilevyn päätösraita Paha arkkitehti.

Yhtyeen laulaja Antti Hyyrynen tuumaili, että Stam1naa pidetään yleisesti dystopian sanansaattajana, kun hänen mielestään kuvaus sopii paremmin Puolikuu-yhtyeelle. Joskin käynnistynyt Valtiaan uudet vaateet todisti käsityksen Stam1nan suhteen todeksi. Asiaa alleviivaa Hyyryseltä pari vuotta sitten ilmestynyt Viimeinen Atlantis -romaani, joka kertoo kirjamuodossa Stam1nan samannimisen albumin tarinan.

Yhtye on edelleen viime vuonna ilmestyneen Novus Ordo Mundi -albumin kiertueella. Tätä esiteltiinkin asiaankuuluvasti usean kappaleen voimin kuten albumin nimiraita, Betelgeuse, Metropolio sekä vastustamattomalla voimalla etenevä Narsisti. Myöskään vanhempaa tuotantoa ei oltu unohdettu ja ilmoille työnnettiin muun muassa Tavastia palamaan!, Kuoliaaksi ruoskitut hevoset ja Enkelimurskain. Vaikka sanoituksiltaan ja musiikiltaan Stam1na menee melkoisen raskaissa vesissä, niin tänään yhtye oli erityisen hyväntuulisen ja kepeänkin oloinen välispiikeissään.

Yleisö on ottanut Tampereella Stam1nan omakseen ja vaikka esimerkiksi ennen Narsistia Hyyrynen kyseli yleisöltä, olisiko liikaa pyydetty tanssien aloittamista, niin pyyntö sinänsä oli turha. Yleisö osallistui varsin ansiokkaasti ilman eri kehotuksiakin, milloin äänekkään yhteislaulun muodossa, milloin pittiä eli vaadittuja tansseja pyörittäen ja milloin nyrkkien puhkoessa Pakkahuoneen ilmaa. Tämä jatkui läpi keikan, joten ei ihme, että yhtye totesi olon olevan kuin olisi kotiinsa tullut.

Encore-osuuden Stam1na aloitti paahtaen väkevästi Kaksi reittiä yksi suunta -kappaleen. Kolmen kappaleen encoren päätti tuoreen albumin Sirkkeli -kappale, joka vaatii erityisesti liikkuvaa tanssijalkaa pittien muodossa. Yllyttipä Hyyrynen ylittämään edellisviikon Helsingin keikkojen yleisön suoritukset. Tiedä sitä sitten, kuinka kaksintaistelussa lopulta kävi. Sirkkeliin Stam1na sai taustatukea, kun lavalla vieraili örisemässä, melko vakuuttavasti vielä, Mokomasta tuttu Sakara Recordsin ”levymoguli” Tuomo Saikkonen.

Sirkkelin jälkeen yleisö alkoi hiljalleen valua kohti uloskäyntiä, mutta Stam1na ei ollut vielä saanut tarpeekseen ja palasi lavalle vielä toisen kerran esittämään Lääke -kappaleen hurmioituneen yleisön iloksi. Kappaleen aikana Hyyrynen hyppäsi yleisön sekaan ja löytyikin pian salin takaosan baarista tuopilla kilistellen. Liekö sitten jo raiderijuomat juotu, kun piti tiskille lähteä juomaa hakemaan.

Leikki sikseen, sillä Stam1na tarjosi yleisölleen tiukasti soitetun ja viihdyttävän metallikeikan. Pakkahuoneen täyttöasteestakin, joka lähenteli loppuunmyytyä, voidaan vetää päätelmä, että Stam1na kuuluu Suomen metalliyhtyeiden eliittiin. Näiden perjantaitanssien jälkeen kelpasi yleisön jatkaa matkaansa hyvin mielin, oli sitten kohde se oma koti tai Tampereen yöelämä.

Stam1na: Sirkkeli Tour 2022, Tullikamarin Pakkahuone, perjantai 2.9.2022