Nääs Muuttopalveluiden yrittäjä manaa Tampereen uusien talojen minihissejä.
Mitkä ovat kaikkein veemäisimmät tavarat kantaa muutossa? Kysyimme mielipidettä kahdelta muuttamisen ammattilaiselta.
Flyygeli on kuuluisin kaikkein kamalimmista muuttotavaroista, mutta alan ammattilaiset joutuvat harvoin ähisemään ja hikoilemaan sen kantamisen takia.
– Flyygeleitä tulee siirreltyä aika harvoin. Olemme taitaneet kantaa niitä kaksi kertaa yrityksen 15 vuoden historiassa, Nääs Muuttopalveluiden yrittäjä Esko Korhonen ynnää.
– Olen vienyt flyygeleitä kerrostaloihin. Flyygeli ei ole muita tavaroita hankalampi. Se vain painaa paljon ja on ensimmäisellä kantokerralla hämmentävä kokemus. Kokemuksen myötä se on tavara siinä kuin mikä muukin, Pirkanmaan Pikakuljetuksen työnjohtaja Paavo Vehviläinen toteaa.
Nääs Muuttopalveluiden Korhonen sanoo, että tarinoita erityisen hankalista muuttotavaroista riittäisi kerrottavaksi vaikka koko päiväksi.
Olemme vieneet muutaman kerran tavaroita sisään parvekkeen tai ikkunan kautta.
– Antiikkisia vitriinikaappeja, joissa on paljon lasipintaa, on haastava pakata autoon ja saada lasit suojattua. Ikäviä ovat myös pianot ja mekanismisohvat, joissa on rautarunko. Niillä voi olla pituutta kolmekin metriä ja painoa 150 kiloa, Korhonen kertoo pari esimerkkiä.
Paavo Vehviläinen muistelee designkylpyammetta, joka oli vähän joka suunnasta pyöreä, sen reunoja kiersivät lasikaiteet ja amme oli painava sekä kallis.
– Sekin oli ikävän muotoinen kantaa, mutta kunhan käden saa aina jonnekin ja jaksaa puristaa loppuun asti niin eivät tavarat kädestä monnekään karkaa, Vehviläinen sanoo.
Muuttotavaroiden kantamisen vaikeus ei johdu vain tavaroista vaan myös olosuhteista. Suomen taloissa on monenmoisia ovia, käytäviä, portaikkoja ja hissejä, jotka haastavat muuttoammattilaiset työssään.
Esko Korhonen mainitsee kerrostalojen kierreportaat, joissa on jyrkkä nousukulma.
– Silloin joutuu usein kantamaan 100 kilon painoisia kaappeja selkä kyyryssä seitsemänteen kerrokseen, hän naurahtaa.
Korhosen mukaan Tampereella tehdään nykyään uusiin kerrostaloihin liian pieniä hissejä.
– Hissit ovat liian pieniä suhteessa siihen miten korkeita taloja rakennetaan. Talo tehdään usein liian pienelle tontille ja tilanpuutteen takia säästetään hissin koossa, jotta saadaan vielä yksi yksiö rakennettua taloon, Nääs Muuttopalveluiden yrittäjä toteaa.
– Esimerkiksi Helsingissä, Turussa ja Jyväskylässä tilanne on ihan toinen. Niissä kaupungeissa tehdään taloihin yleensä kunnon tavarahissit, mies jatkaa.
Pirkanmaan Pikakuljetuksen Vehviläisen mukaan esinettä hankalampi on usein paikka, jonne tavara pitää kuljettaa.
– Olemme vieneet muutaman kerran tavaroita sisään parvekkeen tai ikkunan kautta. Rintamamiestalon käytävät ovat niin ahtaat, että esimerkiksi sänky ei mahdu kulkemaan niissä mitenkään päin, Vehviläinen kertoo.