Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Teatteriarvio | Tanssiteatteri MD:n Anniina Kumpuniemen Human-NamuH on huikea matka ihmisyyteen – "Hänestä huokuu tanssimisen ilo"

Tanssiteatteri MD juhlii 25 vuottaan upealla ohjelmistolla.

Teatteriarvio

Tanssiteatteri MD syntyi kun Tanssiteatteri Mobita ja Dansko yhdistyivät vuonna 1997. Erinomaiseksi esiintymispaikaksi löytyi viisi vuotta myöhemmin entinen elokuvateatteri Hällä Hämeenkadulla.

Tanssitaiteen maisteri Anniina Kumpuniemi on kuulunut alusta asti MD:n ydinryhmään, vuodesta 2010 myös toiminnanjohtajana. Hän on tanssinut yli 60 teoksessa ja luonut 18 omaa koreografiaa.

Tasavallan presidentti myönsi hänelle viime vuonna Pro Finlandia-mitalin.

Uudessa soolotanssiteoksessaan Human-namuH – Ajatuksia ihmisyydestä Anniina Kumpuniemi on entistä vapautuneempi ja rohkeampi; hänestä huokuu tanssimisen ilo. Hänen liikekielensä on persoonallista ja tunnistettavaa. Lavaa hän käyttää erityisen taitavasti.

Kumpuniemi avaa teoksessa omaa elämäänsä lapsuudesta aina viisikymppisyyteen asti. Rohkeasti hän paljastaa intiimejäkin asioita, kertoo kaikesta avoimesti. Mielenkiintoinen ja hauskakin kohtaus on lapsuuden ja nuoruuden aitojen päiväkirjojen lukeminen. Tarina jo kuolleesta mummosta koskettaa syvästi.

Mukana on myös kolme Podcastia: äidin kanssa käydyssä keskustelussa paljastuu, että Anniina on tanssinut aina. Viimeinen keskustelu kollegan ja ystävän, tanssitaiteilija Marjo Hämäläisen kanssa tuo esille hänen vaikutuksensa nuoreen Anniinaan. Hän toimi Pariisissa Hämäläisen lastenhoitajana ja pääsi näkemään esityksiä ja työtä läheltä. Varmuus tanssijan urasta vahvistui.

Human-namuH -teokseen Anniina Kumpuniemi on saanut vahvan ja osaavan ryhmän, joka muodostaa Kumpuniemen tanssille loisteliaat kehykset. Koreografi Panu Varstalan kehittämä konsepti on kokonaisvaltainen, Tanjalotta Räikän dramaturgia selkeyttää tekstin. Heikki Järvisen videosuunnittelu tuo esitykseen ja tilaan uusia ulottuvuuksia, joita Elina Nopasen upea valosuunnittelu ja Henri Puolitaipaleen taitava äänisuunnittelu korostavat. Kokonaisuus on harvinainen taideteos, joka imaisee katsojan mukaansa.

Lapsuus- ja nuorisovuosien innoittamana Hällässä on myös 70- ja 80-lukujen ihastuttava Muistojen huone, jossa on mukana Anniina Kumpuniemen säilyttämiä esineitä ja vaatteita vuosien varrelta.

Edit 17.9. kello 13.57: Korjattu tieto, että Tanssiteatteri MD syntyi kun Tanssiteatteri Mobita ja Dansko yhdistyivät vuonna 1997, ei vuonna 1977.