Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jätevesitutkimus: Amfetamiinin käyttö on vähentynyt ja kokaiinin lisääntynyt Tampereen seudulla

Amfetamiinin käyttö on vähentynyt Tampereen alueella, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n jätevesitutkimuksesta.

Viinikanlahden jatkuva jätevesiseuranta kertoo, että kun syyskuussa 2020 näytteenotoista löytyi yli 250 milligrammaa amfetamiinin huumejäämää per 1 000 henkilöä päivää kohti, on elokuussa 2022 vastaava lukema noin 100 milligrammaa.

Käyttömäärät ovat lähes kaikissa tutkimuskaupungeissa matalampia kuin viime vuosina.

– Amfetamiinin käytöllä on perinteisesti ollut keskeinen merkitys koko huumetilanteen kannalta Suomessa. Tänä kesänä käytetyn kokaiinin määrä ylitti kuitenkin amfetamiinin ensimmäistä kertaa pääkaupunkiseudulla viikonloppuisin, toteaa yksikönpäällikkö Teemu Gunnar THL:stä tiedotteessa.

Viinikanlahden jätevedenpuhdistamon näytteistä löytyi elokuussa 2022 kokaiinia noin 40 milligrammaa per 1 000 henkilöä päivää kohti. Määrä on hieman kasvanut vuoden takaiseen verrattuna, mutta oli samalla tasolla kaksi vuotta sitten.

Jatkuvan jätevesitutkimuksen näytteet kerätään Helsingistä, Tampereelta ja Turusta sunnuntai- ja maanantaiaamun välisenä aikana, joten tulokset kuvaavat erityisesti huumeiden viikonloppukäyttöä.

– Amfetamiinin käyttö lähti laskuun lainvalvontaviranomaisten laajojen huumetakavarikkojen jälkeen keväällä 2021, eikä ole sen jälkeen palautunut ennätykselliselle tasolle. Kokaiinin saatavuus on puolestaan kasvanut ylipäätään Euroopassa ja se heijastunee Suomeen, Gunnar arvioi.

MDMA:ta eli ekstaasia käytetään joka puolella Suomea, mutta myös sen käyttö on vähentynyt useissa tutkimuskaupungeissa.

Metamfetamiinia käytetään tällä hetkellä Suomessa varsin vähän, joskin käyttö on jonkin verran lisääntynyt osassa tutkimuskaupungeista.

Suomessa ongelmakäytössä yleisimpiä muuntohuumeita, kuten synteettisiin katinoneihin kuuluvia alfa-PVP:tä ja alfa-PHP:tä, todetaan jätevesitutkimuksissa pieniä määriä säännöllisesti ainoastaan pääkaupunkiseudulla,