Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomus haluaa lisää varjoa Tampereen päiväkotien pihoihin jo ensi kevääseen mennessä – "Tämänhetkinen tilanne ei ole riittävä"

Kokoomuksen Tampereen valtuustoryhmä esittää valtuustoaloitteella, että tamperelaisten päiväkotien ulkoalueille järjestetään riittävät varjopaikat.

Valtuustoaloite jätettiin maanantaina kaupunginvaltuuston kokouskessa.

Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Sofia Vikmanin (kok.) mukaan kokoomuksen valtuustoryhmä on huolissaan tamperelaisten päiväkotipihojen varjopaikkojen puutteista. Merkittävä osa tamperelaisten päiväkotien piha-alueista on varjopaikoiltaan puutteellisia tai varjopaikkoja ei ole ollenkaan. Ilmatieteen laitoksen mukaan helteet lisääntyvät ja ovat yhä kuumempia. Hellejaksot pitenevät.

– Kuumuus aiheuttaa haastetta erityisesti pienten lasten ulkoilun suhteen päiväkodeissa. Jotta turvallinen ulkoilu voidaan järjestää myös helteellä, on päiväkotien pihoilla oltava riittävästi varjopaikkoja. Tämänhetkinen tilanne tamperelaisten päiväkotien pihojen varjopaikkojen suhteen ei valtuustoryhmämme tietojen mukaan ole riittävä, sanoo Vikman tiedotteessa.

Vikman korostaa, että THL:n mukaan lasten lämmönsäätely on heikommin kehittynyt kuin aikuisilla, ja he kärsivät helpommin nestevajauksesta. Varjossa myös UV-säteilyä merkittävästi vähemmän kuin auringossa.

– Varjoalueita voidaan luoda esimerkiksi kasvillisuuden, katosten ja aurinkosuojien avulla. Myös leikkialueiden välineiden suunnittelulla voidaan edistää varjopaikkojen syntymistä, sanoo Vikman.

Varhaiskasvatuksessa lapset ulkoilevat ympäri vuoden paljon lähes säässä kuin säässä.

– Tämänkin kesän helteissä useissa Tampereen päiväkotien pihoissa on ollut tarpeettoman tukalat oltavat riittävien varjopaikkojen puuttuessa. Henkilökunta arvioi, milloin lapset on parempi pitää sisällä, mutta ulkona on päästävä aina myös varjoon”, sanoo Vikman.

Ryhmä vaatii, että Tampereen kaupunki kiinnittää erityistä huomiota varhaiskasvatuksen ulkoalueiden varjopaikkoihin uusien päiväkotien suunnittelussa sekä ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin sen edistämiseksi, että nykyisin käytössä olevien päiväkotien piha-alueiden varjopaikkojen riittävyys varmistetaan ensi vuoden kevääseen mennessä.