Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuden PIKI-kirjastokortin voi nyt tilata verkossa – robotti käsittelee hakemukset pikavauhdilla

Pirkanmaan PIKI-kirjastojen kirjastokortin voi tilata sähköisesti joko itselleen tai alle 15-vuotiaalle huollettavalleen. Uuden kortin voi noutaa mistä tahansa kirjastosta Pirkanmaalla.

Vuosittain Pirkanmaan kirjastoissa myönnetään noin 7 300 uutta kirjastokorttia. Aiemmin kirjastokortin pystyi anomaan ainoastaan paperilomakkeella tai asioimalla kirjaston tiskillä. Helmikuusta alkaen kirjastokorttia on voinut hakea myös verkossa.

Uuden kirjastokortin voi anoa täyttämällä sähköisen hakemuksen. Hakeminen edellyttää vahvaa tunnistautumista esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

Ohjelmistorobotti käsittelee hakemuksen automaattisesti ja lähettää hakijalle tekstiviestin, kun kirjastokortti on noudettavissa. Jos hakemuksessa on jokin virhe, ohjelmistorobotti ohjaa hakemuksen kirjaston henkilökunnan käsiteltäväksi.

Uuden kirjastokortin voi noutaa mistä tahansa Pirkanmaan kirjastosta esittämällä henkilöllisyystodistuksen asiakaspalvelussa. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton, myöhemmin tilatut kortit maksavat kaksi euroa.

Verkkosuunnittelija Laura Aatolan mukaan mahdollisuus kirjastokortin sähköiseen anomiseen on lyhentänyt jonoja kirjastojen asiakaspalvelutiskeillä.

– Yhden kirjastokorttihakemuksen täyttäminen asiakaspalvelussa kestää 10–15 minuuttia. Jos asiakas on hakenut kirjastokortin sähköisesti, fyysisen kirjastokortin antamiseen kuluu yksi minuutti, hän kertoo tiedotteessa.

Kirjastokortin sähköinen hakulomake otettiin käyttöön 8. helmikuuta. Sähköisiä hakemuksia on tullut tähän mennessä noin 1 700. Hakemusten käsittely automatisoitiin 5. heinäkuuta ja tähän mennessä ohjelmistorobotti on käsitellyt noin 700 hakemusta. Verkkosuunnittelija Laura Aatola arvioi, että automatisointi vapauttanut henkilökunnan työaikaa noin 60–80 työtuntia rutiinitöistä asiakkaiden neuvontaan.