Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen kaupunki vaatii: Valtion pitää korvata koronaan liittyvät kustannukset täysimääräisinä

Valtion tulee korvata kunnille koronavirusepidemiasta syntyneet kulut lupauksensa mukaisesti täysimääräisesti ja koko vuoden 2022 osalta, sanoo Tampereen kaupunki tiedotteessaan.

Kaupungin mukaan nyt lausunnoilla oleva asetusluonnos ei toteuta hallituksen lupauksia koronaan liittyvien kustannusten korvaamisesta. Mikäli asetus jäisi voimaan, Tampereen kaupungin kustannuksiksi jäisi koronaan liittyen arviolta ainakin 12 miljoonaa euroa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt lausuntoa luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi liittyen koronaviruksen (covid-19) aiheuttamiin kustannuksiin ja niiden korvaamiseen. Kaupunginhallitus hyväksyi Tampereen kaupungin lausunnon kokouksessaan 29. elokuuta.

Lausunnossa Tampereen kaupunki muistuttaa maan hallituksen luvanneen, että kaikki koronaan liittyvät kustannukset korvataan kunnille täysimääräisesti.

Kaupungin näkemyksen mukaan tämänhetkinen luonnos ei vastaa hallituksen lupausta ja merkittävä osa kustannuksista jäisi kuntien katettaviksi.

Kaupunki katsoo, että kaikki koronaan liittyvät kulut tulisi korvata koko vuoden 2022 ajalta, ei vain vuoden ensimmäiseltä puoliskolta eli 1.1.2022–30.6.2022. Tampereen kaupunki edellyttää, että myös koronatestauksesta, taudin sairaalahoidosta sekä koronan aiheuttamista muista välittömistä kustannuksista aiheutuvat menot korvataan kunnille täysimääräisesti koko vuodelta.

– Jos kuluja ei kompensoida, jää koronaan liittyviä kuluja kuntien harteille ja tämä aiheuttaa kuntien talouteen erittäin merkittävän loven. Tampereen osalta tämä tarkoittaisi arviolta ainakin 12 miljoonaa euroa. Lisäksi tällainen alikompensaatio vääristäisi merkittävästi myös kuntien ja hyvinvointialueiden rahoituslaskelmia, sanoo pormestari Anna-Kaisa Ikonen tiedotteessa.

Tampereen näkemyksen mukaan yksikkökorvausten pitäisi vastata todellisia kustannuksia eikä korvaustasoa saa laskea kuten luonnoksessa nyt esitetään, esityksen suurimmat epäkohdat ovat sairaalahoidon yksikkökorvauksissa.

Lisäksi avustuskokonaisuudessa tulisi huomioida myös erikoissairaanhoidon avohoitokäynnit, jotka nyt jäävät korvaamatta. Kaupunki edellyttää, että myös asukaskohtainen avustus koronasta aiheutuviin muihin välittömiin kustannuksiin pysyy vuoden 2021 tasolla.

Avustuksen merkittävä aleneminen heikentäisi myös yksityisille sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajille suojavälinekustannuksiin myönnettäviä korvauksia.

Sairaalahoidon kustannuksia jää korvaamatta kaupungin arvion mukaan noin 8,8 miljoonaa. Tämä summa koostuu korvaamatta jäävistä loppuvuoden hoitovuorokausista, yksikkökorvauksen ja sairaanhoitopiirin laskutuksen välisestä erotuksesta sekä kokonaan korvaamatta jäävien erikoissairaanhoidon avohoitokäyntien kustannuksista.

Testauskustannuksista jäisi loppuvuoden osalta korvaamatta noin miljoona euroa. Avustus muihin välittömiin kustannuksiin alenisi esityksen mukaan noin 2,6 miljoona euroa edellisvuodesta. Yhteensä kustannuksia jäisi korvaamatta näin arviolta 12 miljoonaa euroa.