Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Energiatehokkaat ja kompaktit kodit käyvät nyt parhaiten kaupaksi – asuntokauppojen määrä kääntynyt laskuun

Energiankäytöltään tehokkaat ja kompaktit asunnot käyvät tällä hetkellä parhaiten kaupaksi Suomessa. Asiasta kertoo Sp-Koti tiedotteessaan. Yleisellä tasolla asuntomarkkinoiden kysyntä on rauhoittunut.

– Olemme tammi–heinäkuun kauppamäärissä jäljessä 15,3 prosenttia vuodentakaisesta. Valitettavasti näyttää siltä, että elpymistä ei ole odotettavissa vielä tulevina kuukausina. Oma ennusteeni onkin, että tänä vuonna Suomessa tullaan tekemään asuntokauppoja noin 20 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Ukrainan-sota ei ole koetellut markkinaa kuitenkaan yhtä rajusti kuin korona alettuaan.

– Asuntomarkkinamme ovat kuitenkin kehittyneet yllättävän tasaisesti koko alkuvuoden Ukrainan sodan aiheuttamasta shokista huolimatta. Kauppamäärät ovat laskeneet tasaisesti. Asuntokauppa ei pysähtynyt kuin seinään Venäjän hyökättyä Ukrainaan, kuten kävi koronapandemian alussa keväällä 2020. Silloinhan kauppamäärät putosivat yli 50 prosenttia pelkästään huhtikuussa, kertoo Rantanen tiedotteessa.

Eniten haastavasta maailmantilanteesta on kärsinyt uudisasuntojen kauppa.

– Kaikkein rajuinta pudotus on ollut uudisasuntokaupassa. Esimerkiksi Helsingissä uudiskohteita on myyty tammi–heinäkuun aikana peräti 64,5 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Espoossa uudiskohteiden myynti on laskenut 57,4 prosenttia ja Turussa 54,3 prosenttia, Rantanen vertaa.