Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kyä kelpaa lukee pian elintarvikkeissa – Lue mistä pirkanmaalaiskampanjassa on kyse

Pirkanmaalla otetaan käyttöön ruoan Parasta Pirkanmaalta -alkuperämerkki 31. elokuuta alkaen. Kyseessä on kuuden viikon mittainen kampanja.

Alkuperämerkin lanseerauskampanjan tunnusslogan on ”Kyä kelpaa.” Sen ovat valinneet merkkiä käyttävät yritykset itse.

Kuluttaja voi löytää ensimmäisiä Parasta Pirkanmaalta -alkuperämerkittyjä tuotteita kaupoista, toreilta, REKO-renkaista ja tilamyymälöistä. Pilotoinnin perusteella merkin toiminnalle suunnitellaan jatkoa ja haetaan rahoitusta yhteistyössä tuottajien ja jalostajien kanssa.

Ensimmäiset maakunnallisella alkuperämerkillä merkityt elintarvikkeet ovat asiantuntijaraadin hyväksymiä.

Ne täyttävät tarkat kriteerit sekä raaka-aineiden alkuperästä että tuotteiden valmistuksen ja jalostuksen paikallisuudesta.

Mukana on eri tuotantosuuntia, kuten leipomoita, lihanjalostajia, nautatiloja, kasvinjalostajia, hunajantuottajia, viljanjalostajia ja lammastiloja.

Alkuperämerkin kriteerit koskevat tuotannon ja raaka-aineiden paikallisuutta sekä yrityksen kokoluokkaa. Yrityksen on täytettävä myös yleiset lainsäädännön laatukriteerit. Merkki myönnetään tuotteelle tai tuoteperheelle, ei koko yritykselle. Samalla yrityksellä voi olla useita alkuperämerkittyjä tuotteita.

Alkuperämerkin taustalla on Parasta Pirkanmaalta -hankkeessa 2020–2021 toteutettu suunnittelutyö, jossa on ollut mukana runsaasti pirkanmaalaisia toimijoita. Merkin käyttöönotto ja lanseeraus toteutetaan hankerahoitteisella pilotointijaksolla. Yritykset osallistuvat myös itse hankkeen rahoitukseen.

Pilotointivaiheessa merkin hallinnoinnista vastaa AhlmanEdu:n Pientuottajat yhteistyöllä markkinoille -hanke. Kesän 2022 ensimmäisellä hakukierroksella mukaan haki reilu 30 yritystä. Hakijoista 24 yritykselle ja noin 250 tuotteelle raati myönsi merkin käyttöoikeuden.