Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteriarvio | Tamperelainen jakoi kesäteatterioskarit – Katso valinnat

Kesän parhaat työt tehtiin Pyynikillä ja Kennonnokassa, arvioi Katariina Fleming.

Teatterikausi on tältä kesältä lopuillaan. Kausi osoitti miten tärkeä merkitys on näytelmän käsikirjoituksella.

Esimerkiksi Viikinsaaren kesäteatterin Kaidesaaren tanssit kärsi eniten heikosta käsikirjoituksesta. Taitavien näyttelijöiden kuten Johannes Korpijaakon ja Risto Korhosen voimin esitys pysyi koossa.

Teatteri Lystin Haiharassa esittämä Maria Jotunin Miehen kylkiluu näytti, että hyvä teksti elää ja hykerryttää vielä lähes sata vuotta kirjoittamisen jälkeenkin. Virva Itärannan ohjaus korosti elämän moninaisuutta.

Kesäkauden aloitti Aapelin Koko kaupungin Vinski, jonka oli sovittanut Panu Raipia. Nimiroolissa loisti nuori Taneli Aho ja sai koko työryhmän innostumaan. Komediateatteri ansaitsee kiitoksen esittämällä säännöllisesti näytelmiä lapsille.

Komediateatterin toinen kesänäytelmä Komisario Koskinen ja pahanpuhujat oli Seppo Jokisen ja Panu Raipian yhteistyönä syntynyt. Tommi Raitolehto, Jari Ahola, Tuukka Huttunen ja Kaisa Hela hurmasivat virkistävinä poliiseina.

Kesän ykkösesitys oli Pyynikillä nähty Sirkku Peltolan kirjoittama ja ohjaama Suomen hevonen. Peltolan teksti on aivan omanlaistaan ja sitä seuraa yleisön tasainen naurun hyrinä. Mari Turunen teki Äiten roolin ensimmäistä kertaa ja muuntui viisikymppisestä vanhukseksi hämmästyttävällä taidolla.

Nuorisomusikaali Groove sai Pyynikin raikumaan iloisista tahdeista, kun Marika Vapaavuori ohjasi lähes kuuttakymmentä TYK:n eli Tampereen Yhteiskoulun oppilasta.

TYK kasvattaa lahjakkaita nuoria. Teatteri IVAn perustivat koulun jälkeen Mimmi Ahonen, Katariina Korpela ja Ville Vuorikoski.

Ahosen kirjoittama ja ohjaama näytelmä Rosendal, Rosendahl kertoi myös Norjassa olevasta Rosendal -paroninlinnasta, jossa taiteilija Edvard Munchin kerrotaan siemailleen absinttia ja itkeneen masennustaan. Rosendahlin rannassa kolme vastavalmistunutta ylioppilasta oli etukäteen päättänyt lopettaa elämänsä. Pauliina Kuusisto, Roosa Leivo ja Annika Palojärvi tekivät upeat roolityöt ja esitys oli kesän kiinnostavimpia.

Nokian kesäteatterin Metsän morsian oli jälleen näyttö ryhmän näyttelijäntaidoista. Heli Pitkäsen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa esityksessä ihastuttivat myös Sami Varvion taidokas musiikki ja Tapio Huillan Kennonnokan näyttämölle lavastama aito suomaisema.

Leila Karttusen Merunlahteen ohjaama Kohtalon tango kertoi Unto Monosen lyhyeksi jääneestä elämästä. Tangoja kuultiin myös Sappeessa Heikki Paavilaisen kirjoittamassa ja ohjaamassa Tango D’amoressa, joka kertoi Eino Grönin elämästä. Valkeakosken Aira-musikaalissa hurmasi Aira Samulinina Helena Rängman. Koko näyttelijäryhmä myös lauloi, tanssi ja soitti erinomaisesti.