Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampere vuokrien kasvun kärkikaupunki, opiskelukaupunkien välillä hurjat erot – Vuoden vaihteessa tulossa helpotusta

Syyskuun alussa opintonsa aloittavat tai niitä jatkavat opiskelijat ovat yksityisillä vuokramarkkinoilla asumiskustannustensa suhteen hyvin erilaisessa asemassa riippuen siitä, missä kaupungissa he opiskelevat, kertoo Nordea.

Tampere on niiden yliopistokaupunkien joukossa, joissa vuokrataso on kasvanut eniten.

Viimeisen vuoden aikana vuokrat ovat nousseet eniten Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Rovaniemellä, joissa korotusta neliöhintoihin on tullut 1,4–1,8 prosenttia. Vähiten vuokraneliöiden hinnat ovat nousseet Helsingissä ja Jyväskylässä, joissa molemmissa kasvua on ollut vain 0,3 prosenttia.

Yliopistokaupunkien vuokrissa valtava hajonta. Ero kalleimman ja halvimman neliön hinnassa jopa 40 prosenttia

Yliopistokaupungeista kalleimmat yksiöiden keskimääräiset neliövuokrat ovat Helsingissä (24,7 euroa/neliö) ja Espoossa (21,9 euroa/neliö). Halvimmat vuokra-asunnot löytyvät puolestaan Vaasasta, Lappeenrannasta ja Joensuusta, jossa vuokrat ovat alle 16 euroa neliöltä. Muissa yliopistokaupungeissa neliövuokrat asettuvat 16–19 euron välille.

Vuokran korotuksiin on kertynyt paineita, kun hoitovastikkeet nousevat energian ja remontoinnin kallistuessa. Lisäksi korkojen nousu lisää omalta osaltaan asuntosijoittajien kuluja. Asumiskustannusten nousu osuu kuitenkin vuokralaisia enemmän vuokranantajiin.

– Vuokratarjonta on nyt suurta eikä normaaleja inflaatiotarkistuksia välttämättä pystytä tekemään ilman riskiä vuokralaisen menettämisestä. Osa kustannusten noususta jääkin ainakin toistaiseksi vuokranantajien katettavaksi, sanoo Nordean ekonomisti Juho Kostiainen tiedotteessa.

Opiskelijoiden asema vuokramarkkinoilla tulee paranemaan, kun elinkustannusindeksiin sidottuun asumistukeen tulee vuoden vaihteessa tuntuva indeksitarkistus.

– Nykyisen inflaation säilyessä korotus olisi noin 8 prosenttia, kun samaan aikaan kun vuokrien korotukset ovat tätä huomattavasti maltillisempia.