Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinilevää järvissä yhä, pintavedet jopa 3 astetta tavanomaista lämpimämpiä – Tampereella 7 uimarannalla levähavaintoja

Tällä viikolla runsaasti sinilevää on havaittu Pirkanmaalla Kangasalan Kirkkojärvessä sekä Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa.

Vähän sinilevää havaittiin Ikaalisissa Kyrösjärven Hämylänlahdella, Pyhäjärven Maatialanlahdella, Lehtiniemessä ja Halkoniemessä Nokialla, Pyhäjärven Kranstolpan rannassa Pirkkalassa, Valkeakoskella Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla sekä Sastamalan Liekovedessä. Lisäksi rotarien seuraamalla Urjalan Kikurinjärvellä havaittiin vähän levää.

Kansalaishavaintoja sinilevästä JärviWiki- ja Vesi.fi-verkkopalveluihin on kirjattu viimeisen viikon aikana Kulovedeltä, Vanajavedeltä ja Pyhäjärveltä.

Tampereen kaupungin ylläpitämään karttapalveluun on kirjattu havaintoja vähäisestä määrästä sinilevää Alasjärvestä, Kaukajärven saunarannasta, Lahdesjärvestä, Peltolammin uimalasta, Raholasta, Rauhaniemestä ja Särkijärvestä.

Pintaveden lämpötilat 24.8. Virtain Kitusjärvessä, Längelmäveden Kaivannossa sekä Näsijärven Kyrönlahdessa olivat 2,5—3,3 astetta korkeampia pitkäaikaiskeskiarvoon verrattuna.

Sinileväesiintymät eivät ole poikkeuksellisia syksyisin, koska vesimassan syystäyskierto nostaa ravinteita levien käytettäväksi. Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon tai pahimmillaan vihreää tai kellertävää maalia muistuttavan kukinnan. Hajotessaan sinileväsolut vapauttavat sinistä väriainetta, joka voi värjätä esiintymän sinivihreäksi tai turkoosiksi.