Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hervanta, Tesoma, Peltolammi ja Multisilta... nyt uusi kaupunginosa pääsee lähiöohjelman kehityskohteeksi – "Lisäksi sinne ei ole tulossa suurta liikenneinvestointia, kuten ratikkaa tai lähijunaa"

Hervanta, Tesoma, Peltolammi ja Multisilta... ja ensi vuonna todennäköisesti Kaukajärvi ja Annala.

Kaukajärvi ja Annala ovat nousemassa seuraaviksi Tampereen kehityskohteiksi.

Alueiden kehittämiseksi valmistellaan lähiöohjelmaa, kun käynnissä oleva Peltolammin ja Multisillan PeltsuMultsu-niminen lähiöohjelma päättyy vuodenvaihteessa.

– Lähiötyössä viedään eteenpäin pormestariohjelmaan ja kaupunkistrategiaan kirjattuja tavoitteita asuinalueiden eriytymiskehityksen ehkäisemiseksi, perustelee apulaispormestari Pekka Salmi (sd.).

Ennen Peltolammia ja Multisiltaa lähiöohjelmien kohteena ovat olleet Hervanta ja Tesoma. Lähiöohjelmien tavoitteena on tukea alueiden kokonaisvaltaista kehittämistä ja lisätä yhteistyötä kaupungin, alueen asukkaiden ja muiden toimijoiden välillä.

Salmen mukaan Kaukajärven ja Annalan valinnan takana on useita syitä. Vallinnassa painoivat muun muassa niin kutsutut hyvinvointi-indikaattorit, kuten työttömyysluvut ja pienituloisten osuus.

– Isoista asuinalueista, joihin ei ole kohdistettu aiemmin toimenpiteitä, Kaukajärvi–Annala nousi selvästi esiin. Lisäksi sinne ei ole tulossa suurta liikenneinvestointia, kuten ratikkaa tai lähijunaa, joka tukisi kehitystä, vaan se tarvitsee tukea muuta kautta.

Tampereella ei ole niin kutsuttuja ongelmalähiöitä.

Apulaispormestarin mukaan tulevien vuosien aikana on ollut joka tapauksessa tarkoitus kehittää Kaukajärven koulun, vapaa-aikatalon ja kirjaston kokonaisuutta. Myös liikenneturvallisuushaasteet muun muassa Juvankadulla ovat tiedossa.

– Ennen aloitusta olisi hyvä pitää turvallisuuskävely, johon kutsutaan alueen asukkaita. Muutenkin asukkaat ja alueen toimijat ovat suunnittelussa mukana.

Lähiöohjelman aloittamisesta ja euroista päätetään syksyn aikana talousarviokäsittelyn yhteydessä. Salmi korostaa, että mahdolliset investoinnit ja uudet palvelut eivät lähiöohjelman budjettiin mahdu, vaan ne on huomioitava omilla paikoillaan talousarviossa.

Vuosien 2020–2022 PeltsuMultsu-lähiöohjelman budjetti on 2,6 miljoonaa euroa. Tästä reilu kolmannes tulee valtiolta.

Muun muassa asukaskyselyn pohjalta alueella on parannettu ympäristön esteettömyyttä, turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Esimerkiksi valaistusta on Lempääläntien varrella ja Peltolammin uimarannalla. Lisäksi penkkejä on tulossa lisää syksyllä. Tällä hetkellä käynnissä on Multisillanpuiston uudistaminen ja Peltolammea kiertävän ulkoilureitin kunnostus.

Konkreettisten toimien lisäksi projektipäällikkö Henna Kuitunen korostaa hankkeen aikana löytynyttä yhteishenkeä oman kaupunginosan kehittämiseksi.

– Asukastilaisuuksissa on käynyt hyvin väkeä. Toiminnassa on ollut mukana erityisen aktiivinen kymmenien asukkaiden joukko. Alueen toimijoille on lähetetty vielä kysely, jossa hankkeen onnistumisesta.

Kuitusen mukaan Kaukajärvi ja Annala olisivat luonteva suunta jatkaa kaupunginosien kehittämistä.

Kaupungilla kaupunginosien kehityshankkeet kulkevat yhä lähiöohjelmien nimellä, vaikka lähiö-termiin liitetään myös negatiivinen sävy.

– Nimityksen taustalla on jatkuvuus. Itse puhuisin mieluummin kaupunginosista. On syytä korostaa, että Tampereella ei ole niin kutsuttuja ongelmalähiöitä. Haasteita on tietysti monessa paikassa, mutta niitä pyritään hankkeilla ratkaisemaan, toteaa Salmi.

Kaukajärven ja Annalan lähiohjelma on tarkoitus toteuttaa vuosina 2023–25.