Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kehyksessä pysyminen vaatii kipeitä päätöksiä – "Soteajan todellinen lasku selviää kunnille pätkittäin"

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina talousarviokehyksen vuodelle 2023. Sen pohjalta lautakunnat ja toimintayksiköt alkavat valmistella omia talousarvioesityksiään, joista lopulta kasataan pormestarin talousarvioesitys. Se esitellään 24. lokakuuta.

Myötäisistä tuulista kertoo se, että tämän vuoden 26,6, miljoonan alijäämästä lähtenyt budjetti on päätymässä tilinpäätösennusteen mukaan lähes 10 miljoonaa plussalle.

Soteajan todellinen lasku selviää kunnille pätkittäin.

Maailmantalouden myrskynmerkit näkyvät toki Tampereellakin. Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamat lukuisat negatiiviset vaikutukset maailman talouteen, energian ja sähkön hinnan raju nousu sekä voimakkaasti kiihtynyt inflaatio kuristavat kaupungin taloutta.

Kuntatalouden sisäsyntyinen jokerikortti on soteuudistus, jonka vaikutukset vuoden 2023 talouteen ovat Tampereellakin monella tapaa epäselvät. Varmaa on vain se, ettei tulo- ja kiinteistöveroprosenteista tarvitse vääntää. Kunnat eivät saa niihin vuodeksi 2023 kajota.

Menokuri pysyy yhä tiukkana. Kaupunginhallitus on linjannut, ettei menoja lisääviä toimintoja tai toimintojen laajentamisia ei saa sisällyttää vuoden 2023 talousarviovalmisteluun. Silti nykyisten palvelujen taso pyritään turvaamaan.

Nettoinvestoinnit kehyksessä ovat 216 miljoonaa euroa. Euroja käytetään entiseen tapaan, mutta samalla rahalla saadaan valmista vähemmän, siitä pitää huolen energian ja sitä kautta rakentamiskustannusten hurja hinnannousu. Siksi investointilistoja käydään nyt tarkasti läpi. Päätökset ovat todella vaikeita ja liikkumatila on rajattu, ennakoi apulaispormestari Pekka Salmi (sd) jo toukokuussa Tamperelaisessa. Näitä kipeitä päätöksiä tehdään lähiviikkoina. On jo etukäteen selvää, että lykkäyslistalla on esimerkiksi remontti-investointien listan kärkipään täyttäviä kouluremontteja.

Vielä paksumman sumuverhon takana ovat taloussuunnitelmavuodet 2024–2026, joina odotettavissa ovat soteuudistuksen jälkeisen ajan kuntatalouden suuret tasapainottamisvuodet. Soteajan todellinen lasku selviää kunnille pätkittäin. Vielä isommat ja karummat päätökset ovat siis edessä vuoden päästä.