Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensi vuoden talousarvio sai kehyksen, rivien alla 9 miljoonan miinus – "Epävarma ja nopeasti muuttuva taloustilanne haastaa talouden suunnittelua"

Kaupunginhallitus hyväksyi tänään kaupungin talousarviokehyksen vuodelle 2023.

Kaupungin ensi vuoden talousarviokehys on noin 9 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kehyksellään kaupunki varautuu tulevien vuosien yhä heikkeneviin talousnäkymiin. Tampereen nettoinvestoinneiksi esitetään kehyksessä 216 miljoonaa euroa vuodelle 2023.

Tampereen kaupungin ensi vuoden talousarviokehyksessä halutaan turvata nykyisten palvelujen taso sekä vastata palvelutarpeen kasvuun ja lainsäädännön edellyttämiin tehtäviin.

– Epävarma ja nopeasti muuttuva taloustilanne haastaa talouden suunnittelua, ja näkymät tuleville vuosille ovat heikot. Meidän pitää katsoa jo tiukasti vuoteen 2024 ja eteenpäin sekä varmistaa, että Tampereen talous on kestävällä uralla tulevaisuudessakin, sanoo pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok) tiedotteessa.

Sosiaali- ja terveydenhuolto- ja pelastuslaitosuudistus, Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset maailman talouteen, energian ja sähkön hintojen raju nousu sekä voimakkaasti kiihtynyt inflaatio lisäävät taloussuunnittelun epävarmuutta.

– Lisäksi monet keskeiset verorahoitukseen liittyvät asiat ovat vielä epäselviä, sanoo talousjohtaja Jukka Männikkö tiedotteessa.

Nyt päätetyn kehyksen perusteella jatketaan talousarvion valmistelua kaupungin eri yksiköissä ja niiden tulee laatia talousarvioesityksensä kehyksen mukaisesti.

– Jo ensi vuonna sekä erityisesti vuosina 2024–2026 on talouden tasapainottamiseen kiinnitettävä erityistä huomiota kun sosiaali- ja terveydenhuolto- ja pelastuslaitosuudistuksen taloudelliset vaikutukset kaupungin verorahoitukseen ovat selventyneet. Valtiovarainministeriö on arvioinut kuntatalouden rakenteellisen epätasapainon syvenevän vuodesta 2024 lähtien, sanoo konsernijohtaja Juha Yli-Rajala tiedotteen mukaan.

Lautakuntien ja johtokuntien talousarvioesitykset valmistuvat 16. syyskuuta mennessä. Pormestarin talousarvioehdotus esitellään 24. lokakuuta, kaupunginhallituksen talousarviokäsittely on 31.lokakuuta ja kaupunginvaltuusto päättää talousarviosta 14. marraskuuta.